Ponta are dreptate privind convocarea unei şedinţe CSAT

| 13 mai, 2014

Dacă premierul Victor Ponta a acţionat corect în cazul Rogozin, având o poziţie clară, Preşedintele Traian Băsescu, chiar dacă a susţinut poziţia adoptată de Guvern, a tratat situţia cu superficialitate. Mai mult, chiar dacă Băsescu ştie foarte bine că premierul are dreptate în privinţa convocării unei şedinţe CSAT, se pare că Preşedintele vrea să câştige puncte electorale şi pe acestă temă.

Situaţia regională este una tensionată din cauza Federaţiei Ruse şi chair dacă este campanie electorală şi fiecare parte vrea să câştige voturi, important este ca, în acestă perioadă, principalii actori politici să vorbească pe aceeaşi voce şi să se coordoneze foarte bine cu partenerii externi. Premierul Victor Ponta a făcut deja apel la unitate şi a cerut Preşedintelui Traian Băsescu să convoace CSAT pentru o mai bună coordonare şi cooperare cu NATO şi UE.  Acum mingea este în terenul lui Băsescu, care trebuie să înţeleagă că interesul naţional este mult mai important decât o campanie electorală.

Ameninţările venite din partea vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României sunt tratate cu maximă responsabilitate atât de Guvernul României, cât şi de NATO şi UE. Totul a început de la Dmitri Rogozin care a acuzat România că nu-i permite să treacă prin spaţiul aerian, la cererea SUA, precizând că „data viitoare voi zbura la bordul unui bombardier Tu-160". Reacţia României a fost una promptă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus, reprezintă „o declaraţie foarte gravă" şi a solicitat clarificări autorităţilor de la Moscova.

Mai mult, poziţia României a fost susţinută şi de NATO, care a catalogat ca inacceptabile declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin şi a cerut autorităţilor ruse să-şi clarifice poziţia. De asemenea, şi Departamentul de Stat din SUA a sărit pentru a susţine ţara noastră. Astfel, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat că declaraţiile lui Dmitri Rogozin la adresa României sunt „retorică inflamatoare“. Aceste abordări ale partenerilor străini transmit un sentiment de siguranţă, iar România trebuie să trateze cu maximă seriozitate parteneriatul cu aceştea.

Dacă premierul Victor Ponta a acţionat corect în cazul Rogozin, având o poziţie clară, Preşedintele Traian Băsescu, chiar dacă a susţinut poziţia adoptată de Guvern, a tratat situţia cu superficialitate. Mai mult, chiar dacă Băsescu ştie foarte bine că premierul are dreptate în privinţa convocării unei şedinţe CSAT, se pare că Preşedintele vrea să câştige puncte electorale şi pe acestă temă. Însă, interesul naţional trebuie să primeze în faţa campaniei electorale, iar orice politizare a acestei teme trebuie să înceteze. Astfel, o şedinţă CSAT este absolut necesară pentru toate instituţiile implicate să fie coordonate, iar cooperarea cu partenerii externi să fie eficientă. Să sperăm că în ultimul ceas, Băsescu va da dovadă de înţelepciune.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ