VICTOR PONTA: În 5 ani este posibilă unirea României cu Moldova, în interiorul UE

| 19 sep, 2014

Premierul român, Victor Ponta, a declarat joi că Republica Moldova și România se pot uni în 5 ani în interiorul Uniunii Europene și că tema sa principală de campanie va fi „Marea Unire”.

Ponta, candidat al Partidului Social Democrat la funcția de președinte al României, consideră că ideea de unire propriu-zisă nu e posibilă mai devreme de 10 ani, dar că unirea în interiorul Uniunii Europene poate fi realizată în 5 ani.

Întrebat dacă va milita pentru unire, premierul român a răspuns: „Pe termen scurt nu, pentru că eu cred că nu se poate face o unire între România și Moldova împotriva voinței uneia dintre populațiile de pe cele două maluri. Și cred că acest subiect, ‘hai să-i luăm cu forța’, cum i-a luat Uniunea Sovietică, nu face decât rău ideii de proeuropenism. Dar unirea în cadrul Uniunii Europene, am fost foarte precis în exprimare, se poate realiza în termen scurt”, a spus Ponta la Adevărul live.

Ponta a afirmat că principalul obiectiv al României de politică externă este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar aceasta și va fi una dintre temele sale de campanie în cursa pentru prezidențiale.

„Avem un obiectiv care poate părea ambiţios, ca Moldova să fie membră UE până în 2019. Asta am spus la Alba Iulia şi spun în continuare. Faptul că Moscova s-a supărat nu mă împiedică să afirm obiectivul de politică europeană al României”, a mai spus Victor Ponta.

Nu este pentru prima dată când șeful Executivului de la București a vorbit despre o unire între cele două state românești. Declarații în acest sens ale premierului român, făcute acum o săptămână la Alba Iulia, au trezit nemulțumiri la Moscova, care a acuzat Bucureștiul că ar dori să „anexeze” Republica Moldova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 sep, 2014
stefan
asa sa fie?
Cu toti moldovenii cu care am vorbit mi-au spus ca nu vor unirea cu Romania vor sa fie tara independenta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ