Victor Ponta: Sunt de acord cu diminuarea prin Constituţie a atribuţiilor preşedintelui României

| 19 sep, 2014

Victor Ponta a afirmat vineri, la Adevărul live, că este de acord cu diminuarea atribuţiilor preşedintelui României prin Constituţie.

"Categoric da. Şi voi fi acel preşedinte care voi spune că preşedintele României a dobândit, nu neapărat prin Constituţie, ci prin practica dlui Băsescu şi prin nişte decizii ale CCR, prea multe puteri. Nu poate funcţiona puterea executivă cu două capete. Ca un responsabil al puterii executive este prim-ministrul care răspunde în faţa Parlamentului. Preşedintele, o dată la cinci ani. Deci preşedintele ori îl ajută pe prim-ministru, ori nu se bagă în Executiv. A treia variantă - că se luptă cu prim-ministrul pe executiv - este varianta care ne-a făcut foarte mult rău şi în toate guvernele şi la Petre Roman, şi la Radu Vasile, Dumnezeu să-l odihnească, şi la Călin Popescu-Tăriceanu, şi la mine. Deci opţiunea mea de sistem executiv, că despre asta vorbim, este că prim-ministrul este şeful Executivului, că răspunde în special în faţa Parlamentului şi că preşedintele ori este de acord şi îl sprijină ori dacă nu stă deoparte şi răspunderea prim-ministrului poate să intervină oricând în Parlament sau, sigur, la alegeri,'' a arătat premierul.

În opinia sa, alegerea preşedintelui de Parlament nu este o mişcare oportună. 'Dar preşedintele ţării, ales direct, cum este în Polonia, Austria, Bulgaria, Irlanda, nu este şeful Executivului, este reprezentantul legitim şi legitimitatea e dată în special de votul popular, al statului român în ansamblu. Nu e şeful prim-ministrului. Aia se întâmplă doar în Franţa şi doar în cazul în care nu există coabitare, pentru că acolo, dacă Guvernul are o majoritate diferită de a preşedintelui, şeful Executivului este prim-ministrul', a spus Ponta.

În ceea ce priveşte existenţa unui Parlament unicameral, acesta crede că este împotriva tradiţiilor parlamentare româneşti.

'Numai în vremea dictaturii am avut aşa ceva. Şi cred că un Parlament cu număr mai restrâns de parlamentari - am şi avut un proiect cu dl Antonescu, respins de CCR cu proceduri mai rapide - , da, de acord, dar unicameral nu', a adăugat şeful Executivului.

Nici finanţarea partidelor politice exclusiv de la bugetul de stat nu reprezintă o soluţie, în opinia lui Victor Ponta.

'Nu, nu cred că este o soluţie. Cred că trebuie să mărim mijloacele de transparentizare a finanţării partidelor politice, prin metodele care sunt aplicate fie în Europa ori în Statele Unite', a mai spus el.

Premierul s-a declarat şi împotriva desfiinţării actualelor judeţe. 'Am spus foarte clar: actualele judeţe trebuie să rămână. Voi milita pentru cât mai multe competenţe către regiuni şi judeţe, pentru personalitate juridică acordată regiunilor, adică exact ceea ce am promovat în proiectul de lege pe care Guvernul l-a avut în 2013', a adăugat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ