Victor Ponta: PSD propune un Parlament cu 300 de deputaţi şi 100 de senatori

| 26 ian, 14:21

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că partidul pe care îl conduce va propune un Parlament mai suplu, care să fie compus din 300 de deputaţi şi 100-110 senatori. În 2009, românii au votat la referendumul convocat de Traian Băsescu pentru un Parlament unicameral cu maxim 300 de membri.

"Vom propune, în ceea ce privește alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proporțional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, în așa fel încât în Camera Deputaților să fie 300 de deputați, plus minoritățile naționale, și în Senat un număr maxim de 100 — 110 senatori. Important este ca acest sistem să fie cât mai clar, cât mai simplu, și cât mai just, în așa fel încât anomaliile apărute la ultimele două scrutinuri pentru Parlament, în care fie au fost oameni care au fost pe primul loc și au rămas acasă sau creșterea semnificativă a numărului de parlamentari care au pierdut colegiile, să nu mai aibă loc și să avem totuși o stabilitate parlamentară de care este nevoie într-un ciclu electoral", a precizat Ponta, într-o conferință de presă susținută la sediul PSD, citat de Agerpres.

Din delegație vor face parte președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și senatorul Ioan Chelaru.

Guvernul să nu mai fie implicat în alegeri

Delegația PSD va mai susține la Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv în diaspora, să fie făcută de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul logistic al autorităților publice. "Iar modul de organizare să permită în primul rând prevederea unui număr aproximativ de persoane care participă la vot în fiecare țară ca să poată fi organizate secțiile de vot sau sistemul de vot în așa fel încât să existe în viitor acces total al cetățenilor români din diaspora", a explicat Ponta.

Citeşte şi: Victor Ponta, despre majoritatea parlamentară: Sunt sigur că se menţine actuala majoritate din Parlament

În ceea ce privește sistemul de alegere a autorităților locale, pentru primari opțiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, "care nu a dovedit nici un fel de probleme în organizare și funcționarea mandatului. "De altfel, este și opțiunea înțeleg unanimă a Asociației Orașelor și Municipiilor din România, care a fost transmită tuturor partidelor politice. Iar în ceea ce privește alegerea Consiliilor Județe, urmează să discutăm cu toate celelalte forțe politice, astfel încât sistemul de vot să asigure pe de o parte stabilitate, pe de altă parte legitimitate, în ceea ce privește conducerea Consiliilor Județene", a adăugat Ponta.

Tot miercuri, delegația PSD va propune repornirea activității Comisiei de revizuire a Constituției, pe baza principiilor care au fost avute un vedere chiar din 2013. În ceea ce privește conducerea comisiei și structura acesteia, social-democrații vor să se țină cont de prezența tuturor grupurilor politice importante. "PSD își dorește ca în 2015 sa se finalizeze în Parlament procedura de revizuire a Constituției și să mergem la referendum, pentru a avea o nouă Constituție sau o Constituție revizuită", a precizat președintele PSD.

Ponta a arătat că PSD este de acord să modifice textul constituțional care se referă la imunitatea parlamentară. "După cum știți, nu există imunitate decât pentru arestare și percheziție, nu mai există niciun fel de altă imunitate, dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituției aceste prevederi. În rest, așa cum s-a întâmplat și la ultimele cazuri aduse în fața Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor justiției", a precizat premierul.

Întrebat de ce PSD propune un număr mai mare de parlamentari decât cel prevăzut de referendumul pe această temă, Victor Ponta a arătat că, dacă vor exista încălcări ale rezultatului acestuia, CCR se va pronunța. "Asta este propunerea noastră. Dacă celelalte forțe politice propun altceva, sigur le vom susține. Din câte știu foarte bine, deoarece am fost aliați până de curând, PNL are exact aceeași poziție — de a păstra sistemul bicameral, dacă și-au schimbat această opțiune... Asta ne va spune Curtea Constituțională (n.r. dacă se trece sau nu peste referendum)", a afirmat premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ