Victor Ponta: România îndeplineşte toate condiţiile de aderare la spaţiul Schengen

| 11 iun, 2013

România îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen iar eforturile pentru un sistem judiciar independent sunt în beneficiul ţării noastre şi trebuie continuate nu doar pentru că sunt cerute din exterior, a declarat marţi, la Bratislava, premierul Victor Ponta, mulţumind Slovaciei pentru susţinerea acordată ţării noastre în dosarul Schengen.

"Decizia (privind aderarea la Schengen - n.r.) se va lua la sfârşitul anului. Din punct de vedere tehnic şi al îndeplinirii tuturor criteriilor, România şi Bulgaria sunt pregătite să intre în spaţiul Schengen. Este poziţia şi a CE şi a majorităţii statelor membre şi aşteptăm să vedem rezultatul de la sfârşitul anului", a afirmat Ponta, într-o conferinţă comună de presă cu omologul său slovac, Robert Fico, potrivit Agerpres.

Întrebat de presa slovacă dacă România a îndeplinit criteriile "care se aşteaptă", premierul Ponta a arătat că eforturile pentru combaterea corupţiei, consolidarea sistemului judiciar sunt absolut necesare şi că România este "într-o evoluţie pozitivă".

"În acelaşi timp, vreau să spun că eforturile pe care România şi toate ţările din zonă le fac pentru a avea un sistem judiciar puternic, independent, care să combată corupţia sunt absolut necesare. Aceste eforturi sunt în primul rând în beneficiul ţărilor noastre, nu doar că le cere cineva din afară. Suntem într-o evoluţie pozitivă în România, nu pot să vorbesc de alte ţări. Cred că în special pentru schimburile economice, culturale, intrarea României în Schengen va fi un lucru foarte bun", a susţinut Ponta.

Robert Fico a afirmat, la rândul său, că apartenenţa la Schengen este importantă şi utilă pentru fiecare stat.

"Vorbim despre o schimbare semnificativă, pentru că cetăţenii noştri nu-şi dau seama că trec frontierele fie prin Ungaria, fie prin Polonia. Sunt convins că fiecare ţară care face parte din UE ar trebui să aibă aceste drepturi şi aceste privilegii. Oricând se va ivi prilejul, suntem pregătiţi să exprimăm acordul", a spus Fico.

Premierul român a ţinut să mulţumească public Slovaciei pentru 'poziţia extrem de hotărâtă şi de prietenoasă' adoptată de ministrul slovac de interne în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din martie, când s-a vorbit despre aderarea României la Schengen.

"Am apreciat foarte mult şi că de fiecare dată pe plan european şi reprezentanţii Guvernului român se vor bate pentru Slovacia aşa cum s-a bătut Slovacia pentru România", a dat asigurări Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ