Victor Ponta: Vom prezenta spre dezbatere primele măsuri de reașezare a salariilor din domeniul bugetar

| 02 feb, 20:03

Ministerul Muncii va prezenta spre dezbatere primele măsuri de reașezare a salariilor din domeniul bugetar, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaților, premierul Victor Ponta, care a apreciat că în acest moment există un dezechilibru între anumite categorii bugetare.

"Vreau ca Ministerul Muncii să prezinte în Guvern și dvs. spre dezbatere primele măsuri de reașezare a salariilor din domeniul bugetar. După cum probabil știți, există un dezechilibru din ce în ce mai mare între diverse instituții publice (...). Am luat măsuri în ultimii ani, și e foarte bine așa, ca în special instituțiile din justiție, din control, să aibă salarii decente pentru România. Și e foarte bun acest lucru. Am reușit anul trecut ca toți cei care lucrează în domeniul administrării fondurilor europene, autorități de management și organisme intermediare de asemenea să aibă venituri foarte bune. În 2015 trebuie însă să căutăm soluții împreună cu dvs. pentru acele domenii în care veniturile sunt realmente insuportabile. Și mă refer la domenii esențiale — Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, acolo unde media veniturilor salariale este de 40 — 50 % din ceea ce înseamnă media la nivelul aparatului public. Este nevoie de această reașezare și sunt convins că în conlucrare cu Parlamentul putem să o realizăm", a subliniat șeful Executivului, cu prilejul prezentării priorităților de guvernare pentru această sesiune legislativă, conform Agerpres.

În domeniul sănătății, el a arătat că Guvernul va transmite măsurile legislative de implementare a noilor programe, așa cum este cardul de sănătate. "Îmi doresc ca scopul pentru care programul privind cardul de sănătate a fost adoptat, acela de a asigura transparență, de a opri fraudele, și de a avea categoric un mod predictibil de administrare, să producă efecte în perioada imediat următoare. Ministerul Dezvoltării Regionale va transmite cadrul legislativ prin care proiecte importante, cum sunt cele 3 spitale regionale Iași, Cluj și Craiova, să poată fi derulate încă din acest an în baza alocărilor pe care România le are din fondurile structurale", a adăugat Ponta.

În ceea ce privește educația, Victor Ponta a reamintit că este deja în Parlament actul normativ care, printre altele, se referă la învățământul profesional.

"Și vreau sa fac un apel către membrii Camerei Deputaților și ai Senatului pentru ca această legislație privind învățământul profesional să poată să dobândească stabilitate și eficiență în ceea ce privește pregătirea tinerilor pentru ocuparea unui loc de muncă încă din momentul pregătirii educaționale. Parlamentul va avea din partea Ministerului Educației tot sprijinul necesar pentru a încerca să îmbunătățească legislația privind învățământul superior, în special în ceea ce privește aprofundarea autonomiei universitare, a lărgirii surselor de finanțare și a creșterii calitative a acestui domeniu. (...) Vrem sa implementăm măsuri de creștere a ocupării în rândul tinerilor prin proiecte demarate in zona muncii, pentru persoanele care ies din zona asistențială, implementarea venitului minim de inserție și toate celelalte măsuri care pe plan european au ajutat cu adevărat la crearea de locuri de muncă", a afirmat premierul.

El a menționat că, în contextul în care Guvernul a prezentat un nou cod al insolvenței pentru persoanele juridice, care începe să reducă numărul companiilor care intra in insolvență doar pentru a nu plăti taxe și impozite, dorește să sublinieze sprijinul Executivului pentru adoptarea unei legi a insolvenței persoanelor fizice în spirit european, care să asigure o protecție a acestora în fața crizelor financiare, dar să asigure și un cadru echilibrat legislativ și rezonabil pentru anii care urmează.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ