11 Breaking News-uri în 11 luni care au schimbat politica din România pentru totdeauna

| 02 feb, 17:10

Mulţi dintre cei care se uită la scena politică de astăzi se freacă la ochi. Lucru de înţeles, mai ales dacă ne raportăm la cum arăta jocul politic în urmă cu mai puţin de un an.

În amalgamul de evenimente si breaking-news-uri, avem tendinţa să uităm repede. Tocmai de aceea, vă propun un exerciţiu care nu ţine de prognoză, ci de aducere aminte şi punere în perspectivă. Vă garantez că veţi vedea evenimentele recente şi pe protagonişii săi într-o cu totul altă lumină.

Am identificat 11 evenimente sau contexte care s-au petrecut sau au fost valabile în urmă cu 11 luni şi care, acum, par din cu totul alt film. Cum arăta, aşadar, scena politică în urmă cu exact un an, pe 2 februarie 2014?

1. PNL era la guvernare. Alături de PSD, adică de cei pe care acum vor să îi dea cu tot dinadinsul jos de la guvernare. Acţiune pe care o fac, fuzionaţi fiind, cu PDL, nimeni alţii decât foştii adversari înfieraţi în campania din 2012, context electoral datorită căruia „vechiul” PNL a preluat puterea în multe judeţe şi a câştigat un număr record de parlamentari.

2. Traian Băsescu era preşedintele României, îşi asuma meritele pentru o Justiţie reformată şi independentă şi îşi pregătea meticulos exitul de pe scenă prin intervenţii tip picătura chinezească la adresa Guvernului condus de Victor Ponta. În prezent, singura formă de comunicare a fostului preşedinte constă în câte-o fotografie postată pe contul său de Facebook. Apele sunt extrem de tulburi inclusiv pentru domnia sa, aşa cum arată dezvăluirile din ultima săptămână.

3. Elena Udrea proteja statul de drept şi lăuda instituţiile din Justiţie. Printre altele, lansa un atac la adresa lui Dan Voiculescu, pe care îl acuza că este disperat şi, prin urmare, „a pornit o campanie de linşaj mediatic şi discreditare a lui Traian Băsescu şi a tuturor celor care susţin, ca şi acesta, independenţa justiţiei”. Tot pe atunci, Udrea îşi dădea demisia din PDL şi trecea la PMP. Astăzi, Elena Udrea a demisionat din PMP ca urmare a controlului judiciar pus de către DNA, instituţie care a cerut şi aviz de la Parlament pentru urmărirea sa penală în dosarul „Gala Bute”.

4. Prea puţini români ştiau cine este Florian Coldea. Prim-adjunctul SRI s-a menţinut, prin natura activităţii sale, departe de bliţurile şi breaking news-urile presei româneşti. În prezent, Coldea este acuzat de Elena Udrea că i-a cerut jumătate de milion de euro lui Dorin Cocoş, l-a ajutat pe Klaus Iohannis să câştige alegerile, având pe numele său un denunţ depus chiar de Udrea la DNA.

5. Dan Voiculescu era în libertate şi părea de necrezut că îl vom vedea după gratii. Condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare de către Tribunalul Bucureşti în Dosarul ICA, Voiculescu a făcut apel care urma să se judece în luna martie. Astăzi, Dan Voiculescu este condamnat la 10 ani de închisoare, sentinţă pe care o ispăşeşte la Penitenciarul Rahova.

6. Crin Antonescu era candidat la alegerile prezidenţiale. Încă preşedinte al PNL, Crin Antonescu era foarte implicat – din funcţia de preşedinte al Comisiei – în procesul de revizuire a Constituţiei, fiind totodată candidatul USL la alegerile prezidenţiale. Astăzi, Crin Antonescu este total absent din peisajul politic. Pur şi simplu a dispărut din prim-plan.

7. Klaus Iohannis era (doar) primarul Sibiului. Având funcţia de prim-vicepreşedinte PNL, Klaus Iohannis era mai degrabă un spectator al jocului politic mare. Încă nu fusese propus de PNL pentru funcţia de vicepremier şi ministru în Guvernul Ponta. Şi nici nu câştigase alegerile prezidenţiale.

8. Victor Ponta se baza pe cea mai solidă majoritate parlamentară din ultimii 20 de ani. Astăzi, voci din ce în ce mai multe din zona opoziţiei „noului” PNL dau ca sigură formarea unei noi majorităţi care va da jos Guvernul prin moţiunea de cenzură anunţată pentru a doua jumătate a lunii februarie.

9. Mircea Geoană era numit de Victor Ponta drept Înalt Reprezentant al Guvernului. Astăzi, exclus din PSD alături de Marian Vanghelie, acelaşi Geoană a lansat un proiect politic intitulat „România noastră” şi anunţă un nou Guvern, în locul „sultanatului politic al lui Victor Ponta”. Inutil să mai spun că acest obiectiv este văzut de Geoană printr-o colaborare foarte strânsă între parlamentarii săi transfugi din PSD, PPDD, respectiv halca mai mare de parlamentari din PNL şi (fostul) PDL.

10. George Maior era directorul SRI. Apreciat de majoritatea vocilor de pe scena politică, Maior părea omul potrivit la locul potrivit. Maior a demisionat între timp de la cârma SRI, viitorul său în spaţiul politic românesc fiind, cel puţin la acest moment, unul incert.

11. Alina Gorghiu era un simplu deputat PNL. Printre altele, lansa atacuri la Traian Băsescu şi lăuda prevederile noului proiect de Constituţie (cel la care lucra şeful său pe linie de partid, Crin Antonescu) în ceea ce priveşte desemnarea premierului. Astăzi, după ce a fost purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Klaus Iohannis, Alina Gorghiu este prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte PNL.

 

Privind la cele 11 puncte (cu siguranţă sunt mai multe, cele enumerate aici fiind cele mai titrate) trag o concluzie simplă şi lansez un exerciţiu de imaginaţie:

A devenit imposibil să faci prognoze acurate faţă de evoluţia politică din România. Nu de alta, dar vine realitatea şi ţi le dă peste cap. Impredictibilitatea trebuie luată în calcul ca o constantă (şi) pentru 2015.

La ce schimbări să ne aşteptăm peste un an? Cum va arăta România în 2 februarie 2016?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 feb, 15:04
cantautor
Din nefericire,noua generatie de consultanti,in afara de diplome si un limbaj mai putin "lemnos",sufera de aceeasi ipocrizie si tendinta de dedublare ca si cea veche..
1.tanarul acesta,caruia ii doresc succes,ar trebui sa semneze cu calitatea lui de consultant la firma lui Sultanescu,care are un contract,cu Ponta,cu PSD..
prin urmare,angajat politic
nu este nici o rusine,este legal,munceste,ia banii....
2.nu prea ma uit pe B1,am inteles ca presteaza si pe acolo,tot independent,tot consultant
Se pare ca generatia lui Ponta v-a molipsit si pe voi..el una zicea ca PM,alta vota in calitate de deputat si alta povestea ca sustine in discutiile cu sotia
asumati-va domnule opiniile politice,aparati-va convingerile,semnati cu calitatile oficiale din firmele in care lucrati...ca nu sunteti mercenari
sau sunteti?
04 feb, 13:32
cantautor
oamenii cu numerele....
16 iul, 2014 -5 concluzii dupa “consultarile” de la Cotroceni
24 apr, 2014 -5 mize pentru campania electorala din mai
04 apr, 2014- 5 mize din spatele anuntului lui Victor Ponta
19 feb, 2014 -5 fapte. Despre adevar si minciuna in USL
06 noi, 2013 -6 mistificari portocalii, sau Ghid despre cum sa spui ca albul este negru
24 oct, 2013 -6 concluzii despre vizita premierului in SUA

Articole scrise de consilierul lui Ponta,Dan Sultanescu
Paul Aparaschivei,noul angajat,de la Infopolitic,scrie de cifra 11…
Adica 6+5 de la Sultanescu?
Tare ….
03 feb, 09:58
dan slugarescu
aschia nu sare departe de trunchi...
Palada ,Teodorescu,Sultanescu si prozelitii..
sau autorul si discipolii
numere,fapte consumate ,consemnate si asumarea neputintei de a anticipa ceva
atat
rodul unui master si doctorat in comunicare
04 feb, 10:36
Alfred Bulan-sociolog
crestere reala?sustinatori multi in Bucuresti..
20.02.2014
Paul Aparaschivei explica de ce evolutia lui Victor Ponta este una castigatoare, comparativ cu cele ale altor actori politici care au inregistrat cresteri fulminante peste noapte: „In cazul lui Victor Ponta, avem de-a face cu o crestere reala, cu utilizatori de Facebook din Romania care au apreciat una dintre multiplele pagini dedicate premierului. Imi aduc aminte cum, prin 2012, au aparut stiri cu domnul Prigoana, care crescuse ca Fat-Frumos pe Facebook, fanii domniei sale fiind cumparati la vrac din Bangladesh. Mai cunosc un singur exemplu de politician care, pe modelul Prigoana, a cresut in cateva zile la 100.000 de fani, dar in cazul domniei sale nu vorbim de o pagina asumata, deci nu pot face acuzatii gratuite. Vorbim de strategii pierzatoare, pentru ca oamenii de acolo nu te sustin in realitate. Bucurestiul – orasul de unde provin cei mai multi sustinatori ai lui Victor Ponta – va conta in alegeri. Aici se va face diferenta”, a explicat acesta.
02.02.2015
"A devenit imposibil să faci prognoze acurate faţă de evoluţia politică din România. Nu de alta, dar vine realitatea şi ţi le dă peste cap. "
concluzie:
cam greu cu realitatea ...cu Facebookul...cu pufosii
03 feb, 08:20
Adam
Afacere tip franciza
Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ