Voicu (PNL): S-a întrunit cvorumul pentru demiterea lui Băsescu, dar nu putem da înapoi

| 04 iul, 2013

Decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost una bazată pe informaţii insuficiente, consideră purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Mihai Voicu.

Potrivit lui Voicu, cifrele INS arată că s-a întrunit cvorumul necesar, dar, din punct de vedere juridic, nu se mai poate da înapoi.

"Sigur că rezultatele definitive de data aceasta ale recensământului confirmă faptul că decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost cel puţin una bazată pe informaţii insuficiente. Cifrele arată că s-a întrunit cvorumul necesar. Precizez faptul că recensământul se referă la datele din noiembrie 2011, deci cu atât mai mult era valabil la data referendumului menţionat. Sigur că, din punct de vedere juridic, nu se poate da înapoi. Aspectul politic rămâne, nu doar numărul foarte mare de persoane care au votat pentru demitere este unul de menţionat, dar, în acest moment, avem informaţii şi cu privire la întrunirea cvorumului", a declarat Voicu.

Întrebat dacă PNL ia în calcul ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să aibă loc în această toamnă, liberalul a arătat că sunt mai multe posibilităţi invocate. El a adăugat că o decizie în acest sens va fi luată în cadrul USL.

"Decizia va fi luată în USL pe baza tuturor informaţiilor pe care le avem, pentru că procesul de revizuire a Constituţiei nu e un scop în sine, realmente avem nevoie de o Constituţie nouă nu numai pentru a întări unele drepturi ale cetăţenilor, nu numai pentru a clarifica buna funcţionare a instituţiilor statului, dar şi pentru a putea contiuna unele procese de reformă dintre care cel de regionalizare este cel mai important. Sunt mai multe variante pe care le putem lua în calcul, sigur că în acest moment cea mai plauzibilă dintre ele pare aceea a desfăşurării în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale. Au mai fost evocate şi alte variante - şi a unui referendum întins pe durata mai multor zile - dar şi bineînţeles recalcularea cvorumului de prezenţă pe baza noilor cifre", a explicat Mihai Voicu.

El a menţionat că, din cauza noilor prevederi legislative, Autoritatea Electorală Permanentă este în plin proces de alcătuire a registrului electoral, ceea ce va da, în scurt, timp, oglinda exactă a numărului de persoane cu drept de vot care înseamnă de fapt numărul de persoane din listele electorale.

Totodată, Mihai Voicu a spus că nu în mod automat toate persoanele cu vârstă de 18 ani şi peste sunt persoane cu drept de vot.

Numărul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani din populaţia stabilă a României era de 16.269.839, în octombrie 2011, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Potrivit Biroului Electoral Central, la referendumul de demitere a şefului statului din 29 iulie 2012, din 8.459.053 de alegători care au participat la scrutin, 7.403.836 s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, iar 943.375 împotrivă. Totodată, 111.842 voturi au fost nule, adică 1,32%.

Potrivit BEC, 18.292.464 alegători au fost înscrişi pe lista pentru referendum, însă numărul acestora a generat o dezbatere aprinsă având în vedere evidenţele deţinute de alte instituţii publice. Astfel, INS a anunţat, în luna februarie 2012, că rezultatele provizorii ale recensământului din octombrie 2011 relevă că populaţia stabilă a României era de 19.042.936 locuitori, iar conform evidenţelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în trimestrul I 2012 erau 20.459.558 asiguraţi înscrişi pe listele medicilor de familie şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale, din care 3.891.082 copii şi tineri cu vârsta sub 18 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ