Vor avea românii o iarnă mai uşoară?

| 30 iul, 2013

Sunt create premisele pentru ca facturile la ce vor fi plătite de români, şi în special de populaţia cu venituri modeste, să fie mai uşor de suportat.

Deşi România pare a cădea pradă caniculei, cu temperaturi apropiate de pragul de 40 de grade în mai mult de jumătate din teritoriul ţării, Guvernul Ponta îşi ia măsuri de precauţie pentru a proteja categoriile vulnerabile de populaţie în sezonul rece, când se aşteaptă o creştere a costurilor facturilor. Pe principiul omul gospodar îşi construieşte iarna car şi vara sanie, Cabinetul Ponta pregăteşte un set de măsuri asistenţiale meninte să preia din costurile ce vor fi suportate de populaţie.

Astfel, conform unui proiect de Ordonanţă, începand cu 1 iulie 2013 preturile la gaze naturale şi la energie electrică au crescut, ceea ce determină cheltuieli suplimentare pentru gospodăriile cu venituri reduse, în condiţiile în care calculele indică o creştere a cheltuielilor ce vor fi alocate încălzirii de către populaţie în 2013-2014 în raport cu 2012-2013. Limita de venituri până la care vor fi acordate ajutoarele a fost stabilită la 615 lei/persoană.

Proiectul de ordonanţă include, în principal: introducerea indicatorului social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri şi ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale. De asemenea, pentru a fi prevenite situaţiile în care subvenţiile sunt încasate în mod necuvenit, vor fi introduse obligativitatea prezentării de documente justificative pentru cei care solicită aceste subvenţii precum şi introducerea de anchete sociale care vor avea ca scop verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru primirea subvenţiilor de către solicitanţi.

Propunerile care se regăsesc în proiectul ordonanţei, dublate de majorarea venitului minim garantat cu 13%, în două etape, şi creşterea alocaţiei pentru sprijin familial cu 30% adoptate recent de Cabinetul Ponta vizează tocmai protecţia socială a categoriilor sociale vulnerabile. Conform informaţiilor puse la dispoziţie de Executiv, prin ministrul Liviu Voinea, cheltuiala Guvernului cu protejarea consumatorilor vulnerabili va fi, în acest an, de circa 200 de milioane de lei.

Prin urmare, sunt create premisele pentru ca facturile la ce vor fi plătite de români, şi în special de populaţia cu venituri modeste, să fie mai uşor de suportat. Măsurile asistenţiale vor permite depăşirea mai uşoară a cheltuielilor specifice din sezonul rece când costul facturilor la încălzire este mai ridicat.

Totuşi, măsurile adoptate de către Executiv vizează o subvenţie a costurilor, nu eliminarea lor definitivă. Responsabilitatea pentru facturile mai mari o poartă doi foşti premieri, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, care au semnat memorandumuri cu FMI ce obligă România să liberalizeze tarifele. Astfel, prin documentele semnate de Emil Boc în iunie 2011 şi de Mihai Răzvan Ungureanu în martie 2012, cei doi au parafat un calendar dur, profund defavorabil ţării noastre ce va duce la majorararea preţului la gaze. Din păcate, creşterea preţului la gaze va antrena foarte probabil şi majorări de preţuri în zone conexe ale pieţei.

Modul de operare al Cabinetelor Boc şi Ungureanu poate fi rezumat sub formula „după noi, dezastrul”. Fiindcă moştenirea pe care PDL a lăsat-o actualei guvernări se răsfrânge asupra românilor care sunt puşi în faţa faptului împlinit – costuri mai mari la factura de gaze. Semnarea unui asemenea calendar este expresia lipsei de responsabilitate socială. După ce PDL a impus o suită de măsuri de austeritate, a tăiat pensii şi salarii sau a disponibilizat masiv în instituţiile de stat, calendarul liberalizării preţurilor pasat guvernării USL accentuează curba de sacrificiu.

Cert este însă că măsurile asistenţiale adoptate de Cabinetul Ponta au o aplicabilitate limitată. De aceea, dezbaterea privind explorarea şi exploatarea unor resurse naturale precum gazele de şist sau hidrocarburile din platoul Mării Negre sunt mai actuale ca niciodată, acestea fiind oportunităţi sigure ce pot garanta independenţa energetică a României şi un cost mai mic al facturilor pe care le plăteşte populaţia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 iul, 2013
ramona
Nici un editorial fara Boc,MRU, Basescu evident fara guvernarea USL care face orice altceva dar nu guverneaza .
30 iul, 2013
dan
Liberalizarea preturilor,indiferent la ce produs,serviciu,etc.,este o masura capitalista,care tine cont de principiile economiei de piata.Atunci cand sustii ca aceasta masura nu trebuia luata,indiferent de varsta pe care o ai,esti un comunist sadea si ar trebui sa scrii articole impreuna cu Ion Iliescu.Atunci cand nu liberalizezi niste preturi,statul trebuie sa subventioneze diferenta de pret din banii mei,din banii tai,etc. si asta nu mai e capitalism.
30 iul, 2013
cantautor
da,raspunsul este ca vom avea cea mai usoara iarna,din ultimii 99 de ani...
si asta fiindca ne conduce guvernul Ponta...
Alexandra,daca am raspuns bine,pot sa trec si eu pe la casierie?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ