Vosganian: Proiectul nuclear românesc este într-un mare impas; nu există niciun fel de asumare politică

| 16 mar, 13:10

Proiectul nuclear românesc este într-un mare impas pentru că nu există niciun fel de asumare politică, a declarat, luni, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei și Finanțelor, la un eveniment organizat de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), în colaborare cu Camera Deputaților.

"Dacă mă uit în jur îmi dau seama că proiectul nuclear românesc este într-un mare impas. Nu există niciun fel de asumare politică privind proiectul nuclear. E al șaptelea ministru în 4 ani (Andrei Gerea n.r.). În domeniul strategiilor energetice de mulți ani de zile nu mai există un numitor comun la nivelul clasei politice. Fiecare strategie nucleară, strategie energetică, odată făcută este respinsă de guvernele care vin și fiecare încearcă să-și propună strategia proprie. În domeniul nuclear, în domeniul energetic în general, nu este ca în alte domenii. Noi nu putem să decidem ceva de astăzi pe mâine", a spus Vosganian.

El a precizat că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare este în insolvență, iar reactoarele 3 și 4 puse pe hârtie în 2009 nu mai există ca proiect.

"Regia de activități nucleare este în insolvență, reactoarele 3 și 4 pe care eu împreună cu colegii mei le-am pus pe hârtie în 2009 nu mai există ca proiect. Investitorii s-au risipit și ne-au dat semnalul că se duc în alte țări să facă reactoare nucleare. În domeniul prospectării și explorării nu mai avem prospectări în domeniul uraniului astfel încât singurul domeniu care a mai rămas să activăm este cel al deșeurilor nucleare. Nu cred că asta este o modalitate de a te pregăti pentru viitor", a mai afirmat fostul ministru al Economiei și Finanțelor.

Ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea, a declarat luni în cadrul aceluiași eveniment că autoritățile intenționează să realizeze un studiu de fezabilitate în domeniul deșeurilor înalt radioactive, respectiv combustibil nuclear ars. În ceea ce privește reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Gerea a afirmat că negocierile sunt greoaie, investitorii fiind temători.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ