Vrea Antonescu să acopere cu Roşia Montană atacurile la Justiţie?

| 11 sep, 2013

Principalul subiect politic al ultimelor zile a fost reprezentat de declaraţia lui Crin Antonescu conform căreia PNL-ul va vota împotriva demarării exploatării de la Roşia Montană.

În acest context, hotărârea luată luni în Comisia juridică a Senatului (condusă de liberalul Tudor Chiuariu) de a amâna cu o săptămână luarea unei decizii în legătură cu începerea urmăririi penale a ministrului economiei, Varujan Vosganian, a trecut în plan secund. Vosganian fusese acuzat că a participat în perioada guvernării Alianţei DA la subminarea economiei naţionale.

Această coincidenţă este una interesantă, mai ales dacă avem în vedere problemele pe care lideri marcanţi din partidul condus de Crin Antonescu le-au avut în ultimele luni cu justiţia din România. Pentru Crin Antonescu şi PNL, începând cu sentinţa dată fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, deciziile instanţelor judecătoreşti au avut efecte negative din punct de vedere politic şi electoral. În primul rând, ele au împiedicat preluarea de către Ovidiu Silaghi a portofoliului Transporturilor şi au scos la iveală deficitul acut de cadre al PNL.

Antonescu i-a pasat responsabilitatea premierului Ponta, oferindu-i acestuia decizia finală dintre două variante. Atunci, Antonescu observa că DNA şi ANI cercetau doar membrii PNL deoarece partidul său nu coabiteză cu preşedintele Băsescu spre deosebire de partenerii din USL. Acel moment a marcat şi începutul unei serii de atacuri ale liderului liberal îndreptate împotriva justiţiei, atacuri care au făcut ca el şi partidul său să scadă în ultimele sondaje de opinie.

Pentru Crin Antonescu, începerea urmăririi penale în cazul Vosganian şi presupusa protecţie pe care partidul i-ar acorda-o acestuia reprezintă riscuri importante care se repercutează masiv asupra credibilităţii PNL, ca partid aflat la guvernare. Luând o poziţie tranşantă în ceea ce priveşte Roşia Montană, poziţie pe care anterior protestelor de stradă nu o luase, Crin Antonescu încearcă să rezolve mai multe probleme. În primul rând el vine cu un mesaj nou, în afară de cel anti-prezidenţial. Oportunitatea este desigur aceea de a câştiga voturi din rândul acelora care se opun proiectului minier, persoane în general tinere şi care se apropie de profilul tipic al votantului PNL.

În al doilea rând, Crin Antonescu elimină implicit din dezbaterea publică problemele pe care diverşi apropiaţi politici de-ai săi le au cu justiţia. Trimiterea în judecată a lui Varujan Vosganian era la fel de dăunătoare ca şi decizia luată în final de Comisia juridică. În ambele cazuri, o temă nouă în spaţiul public era binevenită, deoarece l-a scutit pe Antonescu de la noi explicaţii şi atacuri la adresa justiţiei din România.

Principala ameninţare pe care a creat-o această acţiune a preşedintelui liberal este instabilitatea politică, relaţia dintre PNL şi PSD fiind deja una complicată. Ceea ce Crin Antonescu încearcă să facă este să se menţină în cursa prezidenţială de anul viitor, indiferent din partea cărei alianţe sau partid. Problema pentru preşedintele PNL este însă aceea că actualele tertipuri prin care urmăreşte să se poziţioneze într-un registru critic în raport cu PSD sunt circumstanţiale, iar temele vulnerabile pe care le acoperă vor fi reactivate în spaţiul public atunci când Crin Antonescu se va aşteapta mai puţin. PSD nu va putea uita cum aliatul Antonescu a dat cu bâta în toată oastea social-democrată, amintind de inegalabilul stil băsescian.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 sep, 2013
cantautor
draga Popica,incep problemele in paradis?
sunteti derutati....de Antonescu?
nu prea mai face dupa cum scrieti voi?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ