Vrei un credit? Iată cum poți afla ce scrie despre tine în Biroul de Credit!

| 13 oct, 2014

Biroul de Credit este o adevarata "sperietoare" de care incercam sa ne ferim cu totii, asta daca avem credite si dorim sa mai contractam si altele.

Astfel, este recomandat sa soliciti o data pe an un raport pentru a vedea care este situatia ta. Specialistii avocat.net si conso.ro ne spun tot ce trebuie sa stim.

Ce este Biroul de Credit?
Biroul de Credit este o companie privata care aduna informatii despre comportamentul de plata al persoanelor fizice care solicita credite sau au credite in derulare. Institutia nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit, ci doar emite un raport despre istoricul de plata al unei persoane fizice, astfel incat banca sa-i poata evalua capacitatea de plata.


Cine e raportat?
La Biroul de Credit sunt raportati atat persoanele care se imprumuta cat si codebitorii si girantii, iar informatiile despre acestia sunt pozitive si negative. Datele negative despre un client (restantele) sunt raportate de banci daca intarzierea este mai mare de 30 de zile calendaristice si numai daca suma neachitata este mai mare de 10 lei, in timp ce informatiile pozitive se transmit odata cu incetarea contractului de credit.


Cum poti obtine raportul?
Potrivit conso.ro, fiecare persoana are dreptul prin lege sa obtina informatii referitoare la situatia inscrierii la Biroul de Credit. Mai mult, in fiecare an se poate obtine un raport gratuit, ulterior costul fiind de 6 lei pentru fiecare raport solicitat. Pentru eliberarea situatiei proprii, persoanele interesate trebuie sa adreseze in scris Biroului de Credit o cerere tip datata si semnata, la care se anexeaza o copie dupa actul de identitate si, dupa caz, dovada platii celor 6 lei. Plata se va face la orice unitate BCR folosind urmatoarele date:


* Beneficiar: SC Biroul de Credit SA (cod fiscal R 16140132)


Cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001
Documentele se trimit la adresa postala a " Strada Sf. Vineri, nr 29, sector 3, Bucuresti sau scanate prin e-mail la adresa [email protected].


Ce informatii transmit bancile despre tine?
Baza de date a Biroului de Credit cuprinde 3 categorii de informatii: date negative, date pozitive, scoringul.


* Datele negative a " clientii cu restante mai mari de 30 de zile, persoane care au savarsit o infractiune sau contraventie in relatia directa cu o banca pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, declaratii cu inadvertente, etc.


Datele pozitive a " date despre toate produsele de credit similare si utilizate de populatie (valoarea creditului, sold ramas, rata lunara, durata de rambursare etc) la care nu se inregistreaza restante la plata.


Scoringul a " reprezinta nota finala acordata persoanelor fizice prin care se estimeaza riscul de neplata.

Ce informatii contine raportul?


Potrivit avocat.net, un raport de credit poate contine urmatoarele informatii:
* Date personale despre titular;
* Data deschiderii contului;
* Numarul de cont (IBAN), tip cont;
* Starea contului;
* Durata contractului;
* Modalitatea de rambursare;
* Suma acordata;
* Suma datorata;
* Frecventa platilor;
* Rata lunara;
* Data scadentei;
* Suma platita;
* Suma restanta;
* Numar de rate restante;
* Numar de zile de intarziere;
* Plati si istoricul lor pe ultimii 4 ani;
* Angajatorul principal al titularului;
* Date de identificare giranti, codebitori sau consemnatari;
* Persoane cu declaratii cu inadvertente;
* Fraudulenti;
* Data actualizarii;
* Scoringul;
* Alte informatii.

Ai restante? Uite ce sa stii!
Daca ai facut un imprumut bancar si nu ai reusit sa-ti platesti la timp ratele este posibil sa te afli in Biroul de Credit. Uite ce ar trebui sa stii daca esti intr-o astfel de situatie.
* Daca banca nu a anuntat clientul anterior raportarii la Biroul de Credit, inregistrarea este nula. Bancile trebuie sa-si anunte clientii cu minimum 15 zile inainte de a-i raporta ca restantieri. Prevederea a fost inclusa printr-o decizie a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru a evita inregistrarile eronate si pentru a oferi clientilor posibilitatea de a-si lamuri situatia si de a plati restanta. Cei care au fost inscrisi fara sa fi fost anuntati pot solicita bancii stergerea informatiilor. Daca acest lucru nu se intampla, se poate formula o sesizare la ANSPDCP. Atentie! Dupa stergerea datelor, banca te poate inregistra din nou, cu instiintarea prealabila, daca restantele nu au fost achitate.
* Datele se sterg automat dupa patru ani de la ultima raportare a bancii, respectiv dupa patru ani de la achitarea restantelor. Astfel, chiar daca ai achitat o restanta complet, informatiile despre neplata la termen a ratei la credit va fi trecuta in raportul de la Biroul de Credit timp de patru ani.
* Bancile nu se uita doar la existenta in trecut a unei restante, ci si la valoarea acesteia si la numarul zilelor de intarziere, la tipul de credit pentru care s-a inregistrat restanta etc. In plus, o parte din banci solicita, pe langa raportul clasic de la Biroul de Credit, si scorul FICO. Acest scor este o nota calculata in functie de toate caracteristicile de mai sus.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ