Zeci de mii de bucureşteni vor fi afectaţi! Radet este pe cale să închidă 13 centrale

| 27 iun, 10:09

RADET București este în situația de a închide funcționarea a 13 centrale proprii, care deservesc 37.000 de utilizatori, se arată în planul de administrare al RADET București, cuprins într-un proiect de hotărâre ce ar putea fi adoptat în ședința Consiliului General de luni.

"Întrucât nu există materiale care să asigure buna funcționare, regia este în situația de a închide funcționarea a 13 centrale proprii, care deservesc 37.000 de utilizatori, iar în continuare, pe măsură ce apar avarii, RADET București va proceda la închiderea tronsoanelor de furnizare afectate, pentru a evita pierderile și, nu în ultimul rând, producerea de evenimente în exploatare", se precizează în planul de administrare, citat de Agerpres.

Potrivit documentului, datoriile înregistrate de RADET București către Electrocentrale București și către furnizorii de materii prime și materiale, coroborate cu poprirea în cuantum de 100% a conturilor regiei, au dus la imposibilitatea aprovizionării cu materiale și servicii necesare pentru exploatarea în siguranță a instalațiilor de producere, transport și distribuție a energiei termice, asigurarea continuității serviciului de furnizare a energiei termice către clienți, intervenția operativă cu personal de specialitate, materiale și utilaje necesare pentru remedierea avariilor apărute accidental, în special din cauza vechimii conductelor.

"Subalocarea financiară are consecințe dintre cele mai grave privind continuitatea funcționării sistemului public de alimentare cu energie termică a populației din Municipiul București, produce dificultăți majore în relația cu principalii furnizori, determinând suspendarea relațiilor comerciale cu aceștia, blocarea activității regiei și, nu în ultimul rând, dificultăți economice în lanț la Electrocentrale București și la ceilalți producători de energie termică, furnizori de gaze, de energie electrică, apă, etc", se arată în plan.

Potrivit acestuia, incapacitatea de plată în care se află RADET poate conduce la încetarea activității, fapt ce poate provoca catastrofe pentru populație.

"Începând cu 2014, Electrocentrale București a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, iar pe contul tip escrow poprirea a fost în mod constant cuprinsă între 50% și 100%. La data prezentei, RADET București a acumulat datorii importante către terți, inclusiv instituțiile statului, bugetul de stat și bugetele locale, înregistrând, în afară de Electrocentrale București, datorii în sumă de aproximativ 130.000.000 de lei", relevă sursa citată.

Planul de administrare al RADET București a fost elaborat de consiliul de administrație al instituției.

"Strategia de administrare își propune să îmbine în mod eficient managementul tehnic cu acela financiar și comercial, în scopul asigurării viabilității și profitabilității societății", menționează planul.

Strategia de administrare are următoarele obiective: transformarea regiei în societate comercială, o nouă viziune și fundamentarea noului design al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, creșterea sustenabilă a viabilității tehnice a sistemului centralizat și eficacității operaționale a noii societăți, trecerea la funcționarea în condiții de eficiență economică, în consens cu condițiile și asumările CGMB și așteptările consumatorilor.

Documentul va viza îmbunătățirea modelului de management al regiei.

"Performanța operațională a RADET București poate fi atinsă prin: implementarea programelor de investiții, realizarea și planificarea mentenanței la infrastructură, planificare și urmărire bugetară la nivel detaliat, optimizare fluxuri și procese, motivarea adecvată a personalului, recunoașterea performanței", relevă sursa citată.

În ceea ce privește performanța financiară a RADET București vor fi avute în vedere, printre altele, revizuirea politicii de tarife și diversificarea surselor de finanțare a investițiilor.

Tag-uri: bucuresti, RADET
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ