Zgonea: Parlamentul va fi un arbitru al coabitării între Guvern şi Preşedinţie

| 14 mai, 2013

Parlamentul va fi un mediator şi un arbitru în procesul de coabitare dintre Guvern şi Preşedinţie, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Acesta a adăugat că agenda coabitării trebuie să aducă rezultate pozitive pentru România.

"Suntem actori egali, Parlamentul României va fi un mediator şi un arbitru în procesul coabitării dintre Guvernul României şi Preşedinţie", a declarat Valeriu Zgonea la lansarea cărţii "Gândirea strategică" a lui Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională.

De asemenea, Zgonea şi-a exprimat speranţa ca agenda coabitării să fie una cu rezultate pozitive pentru România.
El a arătat că este foarte bucuros că a putut găzdui la Palatul Parlamentului lansareaa cărţii consilierului prezidenţial, adăugând că a citit acest volum, iar ultimul capitol, referitor la coabitare şi urmările referendumului de demitere a şefului statului din 2012, este "una dintre piesele de rezistenţă ale cărţilor cu autori români" pe care le-a citit în ultimii ani.

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu consideră că relaţia de coabitare dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu a coborât pentru niciunul dintre parteneri în spaţiul "compromisului care compromite".

"Pe de altă parte, nici nu a coborât (coabitarea dintre preşedinte-premier - n.r.) pentru niciunul dintre parteneri în spaţiul compromisului care compromite, adică în spaţiul care depăşeşte linia roşie a unei acceptabilităţi, în ciuda diferitelor elemente mai ciudate, mai speciale, pe care anumiţi oameni, poate din jurul semnatarilor, le-ar putea utiliza. (...) Nu e vorba de prietenie, ci de angajare la dialog şi în a nu crea probleme de natură instituţională României", a subliniat autorul cărţii.

De asemenea, relaţia de coabitare, dacă este construită pe baze strategice, va funcţiona pe un termen mediu, lung, pe perioada existenţei mandatului. Oricine încearcă să iasă din relaţia de coabitare pune sub semnul întrebării anumite teme extrem de importante ale României, a mai spus Iulian Chifu.

El a ţinut să sublinieze că prima parte din acordul de coabitare este o reflectare a temelor care apar în Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie. Consilierul prezidenţial a mai evidenţiat faptul că în acest moment recentele sondaje arată că populaţia nu susţine existenţa unor divergenţe între Preşedinţie şi Guvern.

"Coabitarea înseamnă foarte multe lucruri, inclusiv partea instituţională a lucrurilor, respectiv faptul că între cele două componente ale Executivului chiar există şi o cooperare în limitele acceptabile pe care le furnizează Constituţia. Nu cred că cineva care ar face un pas în spate dintr-o asemenea coabitare, fără un motiv absolut solid, ar putea vreodată  fără a-şi asuma nişte costuri enorme din punct de vedere politic. Eu cred că lucrurile mai degrabă trebuie privite într-o zonă pozitivă. În speranţa că raţiunea şi elementele de compromis între cele două părţi pot fi suficient de acceptabile ambelor părţi, în aşa fel încât măcar să nu stârnească războaiele acestea de gherilă", a completat Chifu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ