Decizia UDMR de a ieşi de la guvernare nu schimbă nimic

| 28 noi, 2014

Chiar și fără UDMR, noul USL - adică PSD, UNPR, PC și PLR - are în total 317 aleși, reprezentând 56% din numărul parlamentarilor din legislativul României, ceea ce îi oferă destul spaţiu de manevră.

Pe lângă deciziile luate la CExN al PSD, celălalt mare subiect politic de joi a fost reprezentat de reunirea Consiliului Permanent al UDMR în care s-a discutat despre ce va face partidul după alegeri, mai ales că în turul doi al prezidențialelor etnicii maghiari au mers în mare parte pe mâna lui Klaus Iohannis. În urma şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, Kelemen Hunor a anunţat că recomandarea membrilor acestui for este ca UDMR să iasă de la guvernare. El a precizat că o decizie în aceas sens ar urma să fie luată în şedinţa din 13 decembrie a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR. „Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare”, a afirmat preşedintele UDMR.

Citeşte şi: Ion Cristoiu, despre ieşirea UDMR de la guvernare: Un cadou otrăvit pentru PNL şi un mare dar pentru PSD

Desigur, pentru cine a mai urmărit cât de cât cum se desfășoară lucrurile în politica românească, decizia UDMR era previzibilă, Uniunea fiind interesată de a avea o poziție cât mai bună în raport cu toate forțele politice din țara noastră. Întotdeauna după alegeri, UDMR și-a redefinit poziția, fie parțial, fie total.

Însă, oricum am privi lucrurile, hotărârea luată de conducerea UDMR nu schimbă cu nimic datele problemei, atât din punct de vedere al Guvernului cât și al majorității din Parlament care îl susține. Chiar și fără UDMR, noul USL - adică PSD, UNPR, PC și PLR - are în total 317 de aleși, reprezentând 56% din numărul parlamentarilor din legislativul României. Cu alte cuvinte, chiar și în cazul în care Consiliul Reprezentaților Unionali va ratifica decizia Consiliului Permanent al UDMR, în Parlament va exista în continuare o majoritate a USL.

În plus, nu trebuie să uităm că în acest moment se vorbește despre cooptarea PPDD-ului la guvernare și de faptul că Guvernul se bucură și de voturile reprezentanților minorităților naționale, care în mod tradițional nu se alătură opoziției. Astfel, majoritatea guvernamentală de care se bucură cabinetul condus de Victor Ponta este confortabilă, permițând un spațiu de manevră mare pentru executiv.

Citeşte şi: UDMR iese de la Guvernare: Victor Ponta se descurcă şi fără noi

Acest fapt este important și în ecuația pentru restructurarea anunțată de Victor Ponta la nivelul guvernului, permițându-i premierului o foarte mare libertate în a alege pe cine schimbă din echipa de la Palatul Victoria și mai ales cum va arăta ca structură cabinetul său. Chiar și presupunând prin absurd că PPDD-ul și minoritățile vor decide să nu mai facă parte din majoritate, Victor Ponta are doar din rândurile noului USL voturile necesare pentru a trece prin Parlament un guvern cu o structură modificată.

Trăgând linie, vedem că în ciuda alegerilor și a mișcărilor politice post-electorale, foarte puține s-a schimbat în realitate în politica românească, lucru pozitiv mai ales din perspectiva coerenței actului guvernamental și al predictibilității situației din țara noastră în ochii partenerilor occidentali. Singurii care pot schimba acest fapt sunt reprezentanții opoziției, care în lupta pentru putere pot încerca să forțeze alegeri anticipate, creând inutil instabilitate. Rămâne de văzut dacă PNL-ul alături de noul șef al statului vor fi dispuși în următoarele luni să facă astfel de manevre de pe urma cărora țara noastră ar avea de suferit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 2014
cantautor
Ghita-Iliescu 0-1(scor pauza)
28 noi, 2014
ferenczi ioan
opozitia creaza instabilitate..
Rasturnare de situatie in dosarul referendumului fraudat...
Vanghelie sare in apararea lui Dragnea
Vrea sa fie martor
N-au fraudat,au facut suveici...
pastreaza traditiile populare
au vrut sa arate ca sunt mandri ca sunt romani
"Ce a vrut Dragnea? - Sa facem o suveica ca la referendum sa castigam alegerile cu primarii. I-au bagat si pe primari in incurcaturi cu ametelile lor", a spus Vanghelie
28 noi, 2014
Paula Aparaschivei
opozitia creaza instabilitate..
Mircea Geoana a lansat vineri atacuri dure la sefii PSD, dupa ce joi a fost exclus din partid impreuna cu Marian Vanghelie. Geoana a spus ca "bogat si corupt a devenit noua deviza a PSD-ului condus de triada Ponta - Ghita - Dragnea" si l-a comparat pe Ponta cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un. Geoana l-a acuzat pe Ponta ca a refuzat deliberat sa deschida noi sectii de vot in strainatate, desi fusese sfatuit sa faca asta de consultantii straini din campanie si de stafful de campanie: "Ponta e principalul responsabil pentru votul din diaspora, iar Corlatean e principalul sau complice".

Fostul ministru de Externe a afirmat ca daca PSD nu se reformeaza va fi "adevaratii" social-democrati vor fi "obligati" sa creeze o platforma moderna de stanga.
28 noi, 2014
Paula Aparaschivei
Solutia:Palada,Sultanescu,B.Teodorescu
se vor crea 6 noi partide PSD:
1.PSD traditional,ciocoii vechi=Iliescu
2.PSD-liberal=Geoana
3.PSD-ciocoii noi=Ponta
4.PSD-sect 5 (Voicu+Vanghelie)
5.PSD-UNPR
6.PSD-PC(Voiculescu)
toate vor incerca sa mai pacalaeasca inca o data romanii in 2016
le dorim din tot sufletul:insuccesuri......!!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ