Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles, pentru Consiliul European şi summit-ul PPE. Care vor fi temele dezbătute

| 19 mar, 10:39

Preşedintele Iohannis a declarat, joi, la Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Consiliul European de primăvară de la Bruxelles, că România susţine crearea Uniunii energetice, care va aduce avantaje importante pentru toate statele membre ale UE.

Iohannis a arătat că România susţine crearea unei Uniuni a energiei, bazată pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeană: securitate energetică, piaţă internă a energiei, eficienţa energetică, protecţia mediului precum şi cercetarea, inovarea şi competitivitatea în domeniu.

El a mai spus că, în evaluarea României, crearea Uniunii energiei va duce avantaje importante pentru statele membre.

”Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt crearea pieţei interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor şi rutelor de energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale UE”, a spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că, în cadrul discuţiilor legate de semestrul european, la Bruxelles va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene, urmând a se conveni asupra ”liniilor directoare integrate, pentru politicile ecomice şi pentru ocuparea forţei de muncă, finalizându-se, astfel, primul semestru european, 2015.

”Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind încheierea Parteneriatului transatlantic între UE şi SUA. România susţine finalizarea cu succes a negocierilor, cât mai curând posibil”, a arătat şeful statului.

Relaţiile externe vor fi un alt subiect pe agenda Consiliului European de primăvară, Klaus Iohannis afirmând că vor fi dezbateri, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai a acestui an.

”În opinia noastră, viitorul Summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei UE cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia”, a precizat preşedintele României.

Iohannis a mai arătat că se va discuta şi situaţia din Ucraina, cu accent pe modul în care Acordul Minsk 2 este implementat, urmând a fi analizată şi relaţia Uniunii Europene cu Federaţia Rusă.

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, joi şi vineri, la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European de Primăvară şi la Summit-ul PPE. Şeful statului merge la Bruxelles cu soţia sa, Carmen Iohannis.

Din delegaţia oficială fac parte consilierii prezidenţiali Leonard Orban, Lazăr Comănescu şi Cosmin Marinescu.

Programul lui Klaus Iohannis

Potrivit programului, şeful statului urmează să participe, joi, de la ora 14.15 (ora României), la Academia Regală a Belgiei, la Summit-ul Partidului Popular European, iar de la ora 17.00 (ora României), la sediul Consiliului European, la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European.

La ora 17.45 urmează să înceapă prima sesiune de lucru a Consiliului European, iar de la ora 20.00 este prevăzut dineul de lucru separat al şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Vineri, preşedintele Iohannis va participa, de la ora 11.00 (ora României), la a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Preşedintele urmează să susţină apoi o declaraţie de presă, în jurul orei 13.45 (ora României).

Pe agenda Consiliului European de Primăvară figurează discuţii privind Uniunea Energetică, cu accent pe întărirea securităţii energetice, aprofundarea Pieţei Interne a energiei şi continuarea eforturilor în privinţa energiilor regenerabile şi a eficienţei energetice.

Şefii de stat şi de guvern vor aborda situaţia economică şi Semestrul European 2015 şi vor face recomandări statelor membre în vederea pregătirii reformelor naţionale şi programelor de convergenţă.

Totodată, pe agendă se află şi stadiul negocierilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP), dar şi pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din perioada 21-22 mai.

În ceea ce priveşte relaţiile externe, pe agenda Consiliului European se află relaţiile cu Rusia, situaţia din Ucraina, în special implementarea Acordului de la Minsk, şi situaţia dificilă din Libia.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, SCHIMBARE LA FAŢĂ: Ce este OBLIGATORIU de făcut pentru ca Avram Iancu să fie declarat EROU NAŢIONAL

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mar, 07:54
Adam
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
19 mar, 15:06
Antonio Andrey
Loc de munca
Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi.
Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi
Cerinte:
- cunostinte minime PC ;
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- rabdare;
- seriozitate.
Nu este necesara experienta.
Cu perseverenta, poti obtine 300 Dolari lunar sau chiar mai mult.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Pentru mai multe informatii trimiteti textul "INFO" la adresa de gmail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ