VIDEO Consultări la Cotroceni pe Strategia de Apărare. Klaus Iohannis, prima întâlnire cu Victor Ponta

| 08 iun, 18:17

Klaus Iohannis și Victor Ponta s-au întâlnit pentru prima dată după ce, vineri, președintele i-a cerut demisia premierului urmărit penal de DNA. Iohannis a chemat la Cotroceni liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare pentru consultări privind Strategia Națională de Apărare a Țării.

Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat de presă la finalul consultărilor, în care arată că noua Strategie de Apărare este adaptată la noile evoluţii din regiune.

"În cadrul discuțiilor, Președintele României a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum și principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul președinte Klaus Iohannis a subliniat că Strategia Națională de Apărare se adresează cetățenilor, societății în ansamblul său și instituțiilor statului și că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea și corectitudinea în tot ceea ce ține de cadrul normativ care privește securitatea națională. Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății", a informat Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.

Citeşte şi: SUBIECTE abordate mâine în şedinţa CSAT

În cadrul consultărilor cu reprezentanții partidelor politice, Iohannis a subliniat obligația consolidării credibilității strategice a României atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări și riscuri de securitate de la nivel regional și internațional.

"Procesul de construcție a unei Românii puternice în Europa și în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice și a celor din domeniul securității naționale din țara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO și UE, precum și predictibilitatea în acțiuni, în mod deosebit în ceea ce privește domeniile securității naționale și apărării, sunt, de asemenea, necesare", se arată în comunicat.

În conformitate cu prevederile din Constituția României și Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, președintele României, în cel mult șase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere și adoptare, Strategia Națională de Apărare a Țării, document fundamental de planificare a apărării la nivel național. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naționale de Apărare a demarat în luna februarie a acestui an și a inclus discuții și dezbateri cu reprezentanți ai Parlamentului României, ai societății civile și mediului universitar, precizează sursa citată.

Citeşte şi: Zi de foc pentru Victor Ponta. Comisia Juridică, aviz negativ pentru urmărirea penală a premierului

Deşi anunţate pentru ora 18.00 discuţiile cu liderii tuturor partidelor, Klaus Iohannis a decis să aibă discuţii separate cu partidele de la guvernare şi cu cele din opoziţie.

Astfel, consultările cu liderii partidelor coaliției de guvernare, PSD, UNPR şi PC, au avut loc la 18,00. La Cotroceni au fost prezenţi Victor Ponta, Mircea Duşa, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin.

"Chiar dacă în această etapă, viaţa politică este un pic mai agitată, am considerat că un document de o asemenea importanţă trebuie să-şi continue calea pentru a fi finalizat în timp util", a spus Klaus Iohannis, la începutul discuţiilor.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii PNL.

"Mulţumesc că v-aţi făcut timp, cu toate că în Parlament a fost mult de lucru astăzi, dar am ţinut să vă prezint personal documentul numit Strategia Naţională de Apărare, un document de o importanţă foarte mare şi care trebuie, după părerea mea, să îşi continue parcursul şi să fie adoptat încă în această sesiune a Parlamentului", a declarat preşedintele, la debutul consultărilor cu liderii PNL şi UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Citeşte şi: SUBIECTE abordate mâine în şedinţa CSAT

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ