10 moduri SURPRINZĂTOARE şi UȘOARE de a-ţi îmbunătăţi memoria

| 28 mai, 2014

Multe dintre metodele de îmbunătăţire a memoriei – cum ar fi exerciţiile fizice, gruparea (eng. chunking), crearea unor asocieri sau antrenamentul cerebral – implică un volum mare de efort mental.

Iată zece modalităţi (în mare parte) foarte uşoare de îmbunătăţire a memoriei care sunt susţinute de cercetări. Cu două sau trei excepţii, majoritatea oamenilor le poate face fără prea mult efort sau cheltuieli.


1. Strângeţi pumnul drept


Dacă îţi strângi mâna dreaptă sub formă de pumn în timp ce înveţi, acest lucru poate ajuta memoria. Mai târziu, pentru a facilita aducerea aminte, strângeţi mâna stângă sub formă de pumn.

Într-un studiu realizat de Propper şi colaboratorii săi (2013), participanţii care şi-au strâns pumnul drept în timp ce învăţau şi pumnul stâng în timp ce îşi aduceau aminte, s-au descurcat mai bine decât grupurile de control care şi-au strâns celălalt pumn sau nu şi-au strâns pumnul deloc.

2. Mestecă gumă

Mestecatul gumei te poate ajuta să rămâi concentrat pe o sarcină şi astfel să-ţi îmbunătăţeşti memoria. Un studiu realizat de Morgan şi colaboratorii săi (2013) a testat memoria auditivă a celor care mestecau gumă, faţă de cei care nu mestecau.

Cei care au mestecat gumă şi-au îmbunătăţit memoria de scurtă durată, în comparaţie cu cei care nu au mestecat gumă.

 

3. Dormi

Unul din multele beneficii ale somnului este faptul că întăreşte memoria. Acest lucru se datorează faptului că creierul este surprinzător de ocupat în timpul somnului şi unul din lucrurile pe care le face este faptul că lucrează la amintirile noastre. Somnul nu doar întăreşte amintirile, ci, de asemenea, le restructurează şi reorganizează.

Studiile au arătat, de exemplu, că oamenii sunt mai predispuşi să viseze la lucrurile ce au o mare valoare pentru ei şi ulterior sunt mai predispuşi să-şi amintească acele lucruri (Oudiette şi colaboratorii, 2013).

De aceea, dacă pentru tine este important să înveţi să cânţi la pian, poţi chiar încerca să asculţi piesa în timp ce tragi un pui de somn. Conform unui studiu, acest lucru ajută la consolidarea memoriei (Anthony şi colaboratorii, 2012).


Citeşte mai multe despre cum funcţionează învăţarea în timpul somnului.


4. Mergi pe jos

Mulţi oameni au probleme cu memoria odată cu înaintarea în vârstă. Dar, mersul pe jos, doar nouă kilometri pe săptămână, te ajută să-ţi păstrezi memoria la vârste înaintate.

Un studiu a descoperit că persoanele în vârstă, care au mers pe jos de la nouă până la paisprezece kilometri pe săptămână, aveau un volum mai mare de materie cenuşie după nouă ani decât cei care erau mai sedentari (Erickson şi colaboratorii, 2010).

5. Renunţă la fumat

Cu toate că beneficiile fizice ale renunţării la fumat sunt binecunoscute, mai puţin cunoscut este faptul că acest lucru va avea beneficii şi asupra memoriei. Asta pentru că fumatul dăunează memoriei, iar renunţatul la fumat poate aproape restabili memoria la funcţia normală (Hefferman şi colaboratorii, 2011). Acesta este încă un motiv să renunţi (sau să fii fericit că nu fumezi).

6. Ignoră stereotipurile

Dacă tu crezi că memoria ta se va înrăutăţi odată cu vârsta, atunci, probabil, că acest lucru se va întâmpla. Este o auto-profeţie care se îndeplineşte. Persoanelor în vârstă cărora li se aminteşte despre stereotipurile ce privesc vârsta şi memoria se descurcă mai prost la teste (Hess şi colaboratorii, 2003).

Deci,  o să ai mai puţine probleme de memorie odată cu înaintarea în vârstă, dacă nu dai atenţie stereotipurilor.

7. Citeşte postări pe Facebook

Un studiu a descoperit faptul că amintirile oamenilor sunt mai puternice pentru postările de pe Facebook decât pentru propoziţiile din cărţi sau chiar decât pentru feţele oamenilor.

Mickes şi colaboratorii (2013) au descoperit că postările de pe Facebook sunt probabil mai uşor de memorat deoarece acestea sunt „pregătite pentru minte”: sunt deja într-un format uşor de digerat şi scrise într-un limbaj natural, spontan.

De asemenea, Facebook este plin de bârfe suculente, care probabil nu fac rău!

8. Miroase rozmarin

S-a dovedit că mirosul uleiului esenţial de rozmarin, îmbunătăţeşte memoria de lungă durată, calculul mental şi memoria prospectivă – să-ţi aminteşti să faci lucruri în anumite momente.

Într-un studiu, participanţii care au stat într-o cameră ce mirosea a rozmarin s-au descurcat mai bine la o probă de memorie decât grupul de control (McCready & Moss, 2013).

9. Slăbeşte

Ca şi fumatul, luarea în greutate este asociată cu problemele de memorie – dar acestea sunt, de asemenea, reversibile. Slăbeşte puţin iar funcţia memoriei este posibil să revină.

Petterson şi colaboratorii săi (2013) au descoperit că femeile în vârstă, supraponderal care au scăzut în greutate de la o medie de 85 de kg la 77 kg, în peste şase luni, au constatat o îmbunătăţire a funcţiei memoriei.

10. Închide calculatorul şi stai liniştit

Acum că ai citit acest articol, este timpul să închizi calculatorul, tableta sau telefonul şi să stai liniştit. Asta din cauza faptului că atunci când suntem inactivi, creierul, de fapt, încă efectuează funcţii importante de memorie.

Profesorul Erik Fransén  explică: „Creierul este făcut să intre într-o stare mai puţin activă, despre care putem crede că este o risipă; dar [este] probabil [momentul în care] consolidarea memoriei [...] are loc [...]. „Când stările noastre active ajung la cel mai înalt nivel cu tehnologia [...] noi suprimăm partea creierului care procesează, şi acesta nu poate funcţiona”.

 


Sursă: scientia.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ