CREIERUL EDITEAZĂ! RESCRIE amintirile, pentru a se potrivi prezentului

| 04 iun, 2014

Amintirile noastre sunt, în permanență, „editate” de creier pe baza experiențelor, astfel încât să corespundă prezentului, susțin experții de la Universitatea Northwestern. Acesta este și motivul pentru care o persoană își amintește cu greu sau chiar deloc, de exemplu, cum arăta o persoană extrem de apropiată în urmă cu foarte mulți ani.

Amintirile noastre sunt în permanență „editate” de creier pe baza experiențelor, astfel încât să corespundă prezentului, susțin experții de la Universitatea Northwestern. Acesta este și motivul pentru care o persoană își amintește cu greu sau chiar deloc, de exemplu, cum arăta o persoană extrem de apropiată în urmă cu foarte mulți ani.

„Credem că acest proces de modificare este de fapt o funcție de adaptare a memoriei. De asemenea, credem că este o funcție de bază a memoriei. Sistemul nostru de memorare este construit pentru a eșua sau construit pentru a modifica, spre deosebire de a rămâne static. Nu este construit doar pentru a regurgita fapte sau a recrea un eveniment fapt-cu-fapt sau bucată-cu-bucată. În schimb, transformă (amintirile) în funcție de informațiile importante acum", a explicat coorodonatoarea studiului, Donna Bridge.

Fenomenul are legătură cu modul de lucru al hipocamusului, regiunea cerebrală cu rol important în memorare și învățare, după cum susține dr. Douglas Scharre, de la Universitatea de Stat Ohio. „Hipocamusul este, de asemenea, responsabil de sortarea fragmentelor din memorie și «lipirea lor»", punctează Joel Voss, autorul principal al cercetării.

La studiu, au participat 17 voluntari care au luat parte la un experiment care le-a testat capacitatea de memorare a poziției unui obiect. În primul test, participanții au fost rugați să studieze poziția exactă a anumitor obiecte inserate în diverse imagini de fundal. Apoi, într-o imagine nouă, ei trebuiau să plaseze obiectul exact în poziția observată. Niciunul dintre voluntari nu a reușit să plaseze obiectul în poziția corectă, au observat cercetătorii.

În cel de-al doilea test, participanții au studiat trei imagini identice, în care obiectul se afla în trei poziții diferite: cea pe care au analizat-o prima oară, cea în care au amplasat ei obiectul în testul anterior și o altă poziție. „Se pare că au ales întotdeauna locul în care au mutat obiectul înainte", susține Bridge.

„Memoria noastră nu este ca o cameră video. Memoria reformulează și editează evenimentele pentru a crea o poveste pentru a se potrivi lumii tale curente. Este construită pentru a fi în curs", explică experta, citată de Medical Daily.

Concluziile experților de la Universitatea Northwestern ar putea fi extrem de utile în multe situații din viața reală, punctează Tali Sharot, de la University College London, scrie Discovery News. În acest sens, expertul, care nu a fost implicat în demers, oferă ca exemplu declaraţiile oferite de martori, precizând că, nu de puține ori, acestea sunt lipsite de acuratețe. De exemplu, o analiză asupra situației a 300 de persoane nevinovate care au petrecut cel puțin 10 ani în închisoare, a arătat că trei sferturi dintre acestea au fost închise din cauza unor „amintiri greșite ale martorilor oculari",punctează Elizabeth Loftus, care studiază procesul de producere a amintirilor false.


Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ