15 lucruri pe care nu le cunoaşteţi despre BANANE

| 14 iul, 2014

Banane. Puteţi afla în continuare 15 lucruri pe care, probabil, nu le cunoaşteţi despre banane şi care sunt etapele parcurse de acestea de la cules pană la o coacere completă, scrie www.todayifoundout.com.

Etapa întâi. Bananele sunt culese atunci când ele sunt încă tari şi verzi.

1. Bananele sunt radioactive în mod natural. Acest lucru se datorează faptului că ele conţin o cantitate relativ mare de potasiu. În special bananele conţin potasiu-40, un izotop radioactiv al potasiului.

2. Aproape toate soiurile comerciale de banane (de exemplu, Cavendish) sunt adevărate clone perfecte între ele şi cele mai multe provin de la o singură plantă din Asia de sud-est. Acest lucru face ca ele să fie expuse unei ameninţări cu dispariţia într-un scurt interval de timp.

Citeşte şi: 13 lucruri surprinzătoare pe care le poţi face cu COJILE DE BANANĂ


3. Înainte ca soiul de banane Cavendish să fie ales pentru a fi comercializat, soiul Gros Michel a fost regele. Ca şi în cazul lui Cavendish, culturile de Gros Michel au fost adevărate clone perfecte între ele şi de-a lungul unei perioade de câteva decenii, de începutul şi până la mijlocul secolului al XX-lea, acestea au dispărut aproape complet la nivel mondial datorită unor ciuperci. O tulpină diferită a acestor ciuperci ameninţă acum, de asemenea, culturile Cavendish. Soiul Gros Michel a fost iniţial preferat în locul lui Cavendish deoarece bananele erau mai mari, nu se alterau la fel de repede şi erau mai uşor de transportat. De asemenea, gustul acestor banane a fost, în general, preferat celui al soiului Cavendish.

Etapa a doua. Începe procesul de coacere al bananelor şi din acest moment ele sunt verzi cu o tentă de galben. Bananele sunt încă tari şi nu sunt bune de mâncat.

4. Există aproximativ 1.000 de soiuri diferite de banane în ziua de azi, dar cele mai multe dintre ele nu pot fi consumate. Cu excepţia cazului în care soiul Gros Michel a fost înlocuit cu succes de soiul Cavendish în vederea comercializării, în prezent nu există niciun soi diferit de banane care să fie considerat un bun înlocuitor al soiului Cavendish.

5. Banana Goldfinger reprezintă unul dintre puţinele soiuri gustoase de banane, dar ea nu are gustul unei banane cu care suntem obişnuiţi, ea având mai degrabă un gust similar unui măr. Această varietate de banane a reprezentat un soi hibrid care a fost creat de Philip Rowe, dar acest soi nu a fost cultivat comercial cu excepţia unor zone din Australia.

 

 

Etapa a treia. În acest stadiu procesul de coacere înaintează cu avânt şi conţinutul natural de zahăr al bananelor creşte. Acum ele sunt mai mult galbene decât verzi şi încep să se înmoaie.

6. Mai mult de 100 miliarde de banane sunt consumate anual în lume ceea ce înseamnă că acestea reprezintă cea de-a patra producţie agricolă din lume ca mărime, după grâu, orez şi porumb.

Citeşte şi: Cura de slăbire care a lăsat o țară fără banane. Iată rețeta


7. Americanii mănâncă banane mai mult decât oricare alt fruct, având un consum mediu de 26,2 pounds (n.t. 11,9 kg) de banane pe an. De fapt, americanii mănâncă mai multe banane decât mere şi portocale la un loc!

8. Uganda are cel mai mare consum mediu de banane pe persoană din lume. Ugandezii consumă în medie aproximativ 500 pounds (n.t. 227 kg) de banane de persoană, pe an.


Etapa a patra.
Bananele sunt acum de culoare galbenă, cu o nuanţă de verde. Acesta este momentul când ele capătă consistenţa cremoasă cu care suntem cu toţii familiarizaţi. Având un conţinut de zahăr în creştere, fructul este aproape gata de a fi mâncat.

9. Bananele nu cresc în copaci. Mai degrabă ele cresc pe o structură cu rădăcini care formează o tulpină deasupra solului. Planta este clasificată ca fiind de tipul arborescent, perenă. Este cea mai mare plantă erbacee cu flori din lume.

10. La fel de interesant cu faptul că bananierul este o plantă este şi faptul că bananele sunt, de fapt, boabe!

Citeşte şi: Avertisment de la ONU: Lumea ar putea rămâne fără banane


Etapa a cincea. Bananele sunt galbene cu vârful verzui şi ele sunt gata de a fi mâncate! Bananele în acest stadiu de evoluţie sunt dulci, cremoase şi numai bune pentru a fi mâncate. Ele sunt delicioase, dar vor deveni chiar mai dulci.

11. Mâncaţi o banană şi veţi deveni mai veseli! Bananele sunt singurele fructe ce conţin aminoacizi, triptofan şi vitamina B6 care ajută organismul uman să producă serotonin, un produs chimic natural care ameliorează depresia psihică.

12. Bananele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente naturale din lume. Ele nu conţin aproape nicio urmă de grăsime, au un număr redus de calorii şi sunt bogate în vitamina B6, fibre şi potasiu. Bananele conţin, de asemenea, cantităţi decente de fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, B1, B2, C, E, K, niacin şi acid pantotenic. Potrivit FÐA (n.t. Food and Drug Administration) consumul de banane poate reduce riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral, precum şi riscul de a avea cancer.


Etapa a şasea.
Bananele sunt complet galbene şi au atins cel mai ridicat nivel de prospeţime. Ele sunt mai cremoase, mai dulci şi mai moi decât în ​​etapa anterioară.

13. Expresia „going bananas" a fost prima înregistrată în Oxford English Dictionary şi ea se referă la legătura amuzantă dintre aceste fructe şi maimuţe.

14. Termenul de „Banana Republic" a fost folosit pentru statele în care marile companii producătoare de banane au susţinut, în general, un dictator pentru a le proteja interesele şi a le asigura recolte mari, ieftine. 

15. Un ciorchine de banane este denumit „o mână". În acest sens, o singură banană este numită un „deget".


Etapa a şaptea:
Bananele sunt galbene şi prezintă pete maro. Conţinutul de zahăr este la apogeu şi fructele sunt moi. Sunt bune pentru a zdrobite sau amestecate cu ajutorul unui blender pentru diferite reţete.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ