Top zece beneficii pe care le ascund bananele. Le cunoșteai?

| 25 aug, 2014

Fie ca o gustare rapidă, tăiată și aruncată în blender pentru un cocktail de fructe, sau folosită pentru a face pâine rapid sau clătite, cei mai mulți oameni se bucură de banane.

Bananele sunt o astfel de prezență pe rafturile de produsele încât majoritatea dintre noi nu se opresc să se mai gândească la originile lor tropicale sau la multele sale beneficii nutriționale. Data viitoare când vă bucurați de o banană, luați în considerare unul dintre aceste fapte:

1. Mâinile și degetele

Bananele nu cresc în copaci. Bananierul este clasificat ca fiind o plantă arborescentă (arbore-cum ar fi), perene și banana în sine este de fapt considerată un fruct. Numele corect pentru un ciorchine de banane este o mână de banane, pe când o banană este un singur deget.

Citeşte şi: 15 lucruri pe care nu le cunoaşteţi despre BANANE

2. Sănătatea inimii

O banană contine 467mg de potasiu, care oferă protecție puternică pentru sistemul cardiovascular. Consumul regulat de fructe pline de potasiu ajută la protecția împotriva hipertensiunii arteriale, ateroscleroza și a accidentului vascular cerebral.

3. Oase

Deși bananele nu conțin cantități mari de calciu, acestea furnizează organismului o abundență de fructo-oligo-zaharide, substanțe prebiotice (care încurajează probioticele, bacterii prietenoase din sistemul digestiv). Fructo-oligo-zaharidele fermenta în tubul digestiv, aceasta contribuie la consolidarea capacității organismului de a absorbi calciul.

4. Energie și echilibrare

Un alt beneficiu direct al conținutului ridicat de potasiu al bananelor derivă din rolul pe care mineralele îl au ca electroliți ce furnizează energie. Deoarece bananele conțin triptofan, de asemenea, serotonina și noradrenalina, ele ajută la prevenirea depresiei, încurajând totodată sentimentele de bunăstare și relaxare. În plus, vitamina B6 din banane ajută la protejarea împotriva insomniei, și a schimbărilor bruște de dispoziție și iritabilitate.

5. Viziune

Bananele, combinate cu plantele medicinale din Africa precum orinol, au fost folosite pentru a trata cataracta, în Nigeria. Ele împărtășesc, de asemenea, cu alte fructe capacitatea de a preveni degenerarea maculară, principala cauză de pierdere a vederii la adulți. Potrivit unui studiu publicat în Arhivele de Olftalmologie din Statele Unite ale Americii,  în anul 2004, persoanele care consumă 3 porţii de fructe pe zi sunt statistic mai ferite de a dezvolta o boală de diminuare a vederii.

6. O mai bună digestie

Bananele suprimă acidul la nivelul tractului digestiv, reduc arsurile la stomac şi ajută, protejează împotriva ulcerului. Deoarece bananele conţin pectina, o fibră solubilă, ele sunt de mare ajutor în procesul de eliminare şi astfel ajută la prevenirea constipaţiei.

Citeşte şi: 13 lucruri surprinzătoare pe care le poţi face cu COJILE DE BANANĂ

 

7. Mâncare pentru copii.

Din moment ce acestea sunt uşor de digerat, bananele sunt un aliment perfect pentru sugari la început pentru a trece la alimente solide.

8. Protecţia împotriva HIV

Journalul de Biologie Chimică din martie 2010 a publicat un studiu care a demonstrat potenţialul de vindecare a BanLec, o proteină lectină din banane. Cercetătorii au descoperit că această proteină care se leagă de zaharuri se poate lega, de asemenea, de celulele infectate HIV, le învăluie şi previne activitatea lor de replicare şi de transport.

9. Clone

Datorită practicilor moderne de transport, aceste fructe galbene de pădure tropicală, născute dintr-o plantă par atât de omniprezente, că majoritatea consumatorilor le iau de la sine. Cu toate acestea, disponibilitatea constantă a bananelor s-ar putea încheia în curând. Aproape toate bananele vândute în magazinele sunt clonate de la un singur soi, banana Cavendish, iniţial nativă din Asia de Sud. Acest lucru înseamnă că o boala ar putea distruge toate plantele clonate într-o singura lovitură. Aşa că data viitoare când mâncaţi o banană, savuraţi aroma şi textura, aşa că dacă acest fruct dispare, să puteţi spune generaţiilor viitoare despre gustarea sănătoasă închisă în trup galben.

Posibila dispariţie nu provine din speculaţii science-fiction. Botaniştii spun că este probabil să se întâmple în urmatorii 20 de ani şi, de fapt, ea deja sa întâmplat. La începutul secolului trecut, specia dominantă de banane a fost Michel Gros, de asemenea, o specie de clonat, care a fost ştearsă de o ciupercă. Michel Gros a fost preferată în locul lui Cavendish, deoarece era mai mare şi avea un termen de valabilitate mai lung şi dupa cum spun cei bătrâni, avea şi un gust mai bun. Cavendish înlocuieşte Gros Michel după decimarea speciilor din urmă, deoarece, din peste 1 000 de soiuri de banane din lume cele mai multe, nu au un gust atrăgător. Există banane mai puţin dulci şi, de asemenea, o varietate numită Goldfinger, care are un gust asemănător cu cel de mere.

10. Păstraţi cojile

Chiar şi cojile de la acest fruct sunt utile. Se aplică pe piele pentru uscarea coşurilor în mod natural. De asemenea, cojile de banane sunt un îngrăşământ minunat, în special pentru trandafiri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ