1. Blansare (oparire)

Cum se face? Pune apa la fiert intr-o oala mare. Intre timp, rupe coditele rosiilor si cresteaza un mic X la baza lor. Umple un bol cu apa rece si cuburi de gheata si aseaza-l langa aragaz. Cand apa incepe sa fiarba pune pe rand cateva rosii in ea. Asteapta maxim un minut si coaja lor va incepe sa se increteasca si sa se crape. Scoate-le imediat si pune-le in bolul cu apa rece. Dupa ce se racesc le poti pune pe tocator si le poti desprinde usor coaja.

Avantaje: Poti curata rapid o cantitate mare de rosii in acest fel pentru ca nu au nevoie de mai mult de 1 minut ca sa poata fi decojite usor. In plus, aroma lor proaspata se pastreaza bine.

Dezavantaje: Asteapta-te sa faci putina dezordine si mizerie in bucatarie. Pentru a lucra rapid in cazul unei cantitati mai mari de rosii, e bine sa ai si un ajutor.

2. Coacere

Incinge grilul de la cuptor. Aseaza rosii taiate in jumtate pe o hartie de copt si pune tava in partea superioara a cuptorului, la cel mult 15 cm de rezistentele grilului. Coace rosiile timp de 12-15 minute, pana cand coaja li se rumeneste. Lasa-le sa se raceasca si apoi poti lua pielita foarte usor.

Avantaje: Poti curata o cantitate mare de rosii in acelasi timp.

Dezavantaje: De cele mai multe ori adauga si o aroma de afumat/copt in felul de mancare in care le folosesti.

3. Inghetare

Curata rosiile de codite si spala-le. Pune toate rosiile pe care vrei sa le decojesti intr-o punga la congelator si lasa-le pana ingheata. Inainte sa incepi sa gatesti lasa-le sa se dezghete 10-15 minute la temperatura camerei si apoi indeparteaza coaja cu un cutit, la fel cum ai curata un mar.

Avantaje: Este cea mai rapida metoda de a pune la pastrare si de a folosi apoi usor rosiile coapte.

Dezavantaje: Ocupa destul de mult loc in congelator.