7 ani de liniște pentru români

| 23 sep, 2014

Departamentul de Energie a propus un proiect de hotărâre de Guvern prin care calendarul de liberalizare a prețului gazelor la populație să fie suspendat, în urma dezbaterii publice organizate de instituție, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Hotărârea Executivului a fost aprobată recent în ședința de Guvern și astfel majorarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici, ce trebuia aplicată din 1 octombrie, a fost amânată de Guvernul condus de Victor Ponta, în sensul extinderii perioadei până la 30 iunie 2021 pentru acești consumatori.

Ministrul delegat pentru Energie a anunțat în prealabil că Executivul intenționează să suspende pe termen nedeterminat liberalizarea prețului la gazele naturale produse în România și destinate consumului populației, respectiv va prelungi cu cel puțin doi ani și jumătate dereglementarea pieței gazelor pentru companii.

Răzvan Nicolescu a explicat că pentru amânarea aplicării majorării prețului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui să emită o hotărâre de Guvern, pentru ca ulterior să se aducă modificări la Legea energiei electrice și a gazelor naturale. Calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale, convenit de Guvernul Boc cu Comisia Europeană, prevede ca acest proces de liberalizare a prețului la gaze să se încheie la 31 decembrie 2018.

Mai mult, ministrul delegat pentru Energie a propus Comisiei Europene ca prețul gazelor pentru populației să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în vigoare. Dacă Comisia Europeană nu va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, România ar putea merge până la Curtea Europeană de Justiție pentru a-și apăra poziția.

Citeşte şi: A fost AMÂNATĂ majorarea preţului la gaze pentru populaţie

 

Totodată, Răzvan Nicolescu a declarat în luna august că legislația românească actuală prevede obligativitatea ca producătorii de gaze naturale să livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populație, dar că DG Interprinderi din cadrul Comisiei Europene dorește eliminarea acestei prevederi.

Și astfel, câștigarea independenței energetice este un pas important și necesar pentru România, pentru că țara noastră consumă circa 12,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale și produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Prin conducta Arad – Szeged și în curând prin gazoductul Iași – Ungheni, dar și prin colaborarea cu instituțiile Uniunii Europene Guvernul urmărește să reformeze întregul sector energetic, pentru că acest lucru înseamnă mai puțină dependență de prețurile pe care le practică Gazprom și mai multă putere de negociere pentru România în raport cu Rusia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 sep, 2014
miha
INFORMATII
LUCREAZA DE ACASA 3 ORE PE ZI LA CALCULATORUL CONECTAT LA INTERNET SI POTI CASTIGA USOR BANI!NU ESTE MLM NICI JOC PIRAMIDAL,ESTE O OFERTA FOARTE SERIOASA VALABILA IN TOATE LOCALITATILE DIN TARA.PENTRU DETALII TRIMITE-TI “INFO” LA ADRESA [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ