A ÎNVINS BANCA! Un buzoian a câştigat în instanţă recalcularea ratelor în franci la cursul din 2007

| 20 ian, 19:24

Un buzoian A ÎNVINS sistemul bancar. Bărbatul a câştigat în instanţă rate mai mici la creditul în franci elveţieni, pe care îl luase în 2007. Mai exact, din decizia magistraţiilor reiese că banca a fost obligată să-i recalculeze ratele la cursul de schimb din momentul contractării creditului, adică de 1,8 lei pentru un franc. ( GALERIE FOTO )

În urmă cu 8 ani, Ovidiu Olteanu a împrumutat de la bancă 112.000 de FRANCI ELVEŢIENI. La cursul din acel moment, bărbatul nu avea nicio problemă în a-şi plăti rata lunară de 900 de franci. În timp, din cauza crizei şi a deprecierii leului în faţa monedei elveţiene, Ovidiu nu şi-a mai putut achita la timp datoria. Nenumăratele încercări de a negocia cu reprezentanţii băncii şi de a obţine o recalculare a creditului a fost sortită eşecului.
”Nu sunt un rău-platnic. Eu de fiecare dată le plăteam anticipat cu cel puţin o lună. Am plecat de la o rată de 1.700 de lei şi am ajuns la 3.500 de lei. După ultima creştere a cursului am ajuns să mai plătesc încă 450 de lei în plus. După ce am întârziat cu plata ratei, au început să mă hărţuiască. Au început să-mi sune prietenii, vecinii, apoi au început să-mi ceară şi garanţii suplimentare. Pentru că am văzut că n-o scot la capăt cu ei am apelat la justiţie”, a declarat Ovidiu Olteanu, potrivit libertatea.ro
Una dintre clauzele contractului de creditare prevedea că doar clientul este obligat să suporte riscul rezultat din fluctuaţia cursului leu-franc.
Magistraţii Tribunalul Buzău au  decis că această clauză este ilegală şi i-au dat câştig de cauză buzoianului.

În cei şapte ani de când plăteşte rate, buzoianul a plătit mai bine de jumătate din valoarea creditului contractat pe 25 de ani. Acum, decizia instanţei obligă banca să recalculeze ratele plătite la valoarea la care a fost luat împrumutul.

"Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv al clauzei contractuale prevăzute la art. 6.3 din contractul de credit nr. ...., modifică în parte această clauză şi stabileşte cursul de schimb CHF/LEU valabil la data încheierii contractului nr. ..., începând cu data scadenţei primei rate şi până la finalizarea raporturilor contractuale între părţi. Respinge ca neîntemeiate capetele de cerere privind denominarea în moneda naţională a plăţilor şi constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administare. (...) Cu apel.", se arată în hotărârea instanţei.

Însă, decizia Tribunalului Buzău nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Citeşte şi: Întâlnire Iohannis-Ponta la Palatul Cotroceni. Ce au discutat cei doi

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ