Adevărul despre ouăle din comerţ

| 21 feb, 2014

Ouale provenite de la gainile crescute in "baterii" sint cele mai raspindite si cele mai nesanatoase, sustin specialistii. Piata romaneasca este dominata de oua de la gaini chinuite in "baterii", sustin reprezentantii organizatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten.

Crudul adevar este ca niciun magazin romanesc nu vinde oua de la gaini crescute in aer liber. Acestea pot fi gasite doar in piete agroalimentare, dar fara sa fie stampilate. Stampila pe ou a devenit obligatorie in Romania din 2005, iar potrivit unei decizii a Comisiei Europene, de la 1 ianuarie 2012 se interzice cresterea gainilor in "baterii".

Ce sint "bateriile" si de ce sufera gainile? "Bateriile" sint custi foarte mici (550 de centimetri patrati), mai mici decit o coala A4, unde gainile stau inghesuite pe plasa de sirma si nu vad toata viata lumina naturala. Sint hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar hrana lor contine adesea coloranti si furaje modificate genetic. Cu toate acestea, producatorii au inventat "bateriile" imbunatatite, care au o suprafata ceva mai mare pentru fiecare gaina - de 750 cmp.

Totusi, unele tari, precum Austria si Elvetia, au interzis aceste baterii. Ce inseamna cifrele de pe oua?

"Stampila de pe ou este un instrument la indemina consumatorilor. Ea detine controlul asupra a ceea ce mincam. Un ou a carui stampila incepe cu cifra 0 sau 1 reprezinta siguranta ca mincam sanatos. Cele ce incep cu cifra 2 si mai ales cu 3 sint produse de cosmar atit pentru gaini, dar in cele din urma si pentru noi, cei ce le consumam. Sistemul de crestere intensiv, care in multe cazuri implica indoparea gainilor cu medicamente si furaje produse industrial, se adauga hormonilor de stres produsi de pasari ca urmare a spatiului restrins in care isi duc viata si a privarii acestora de posibilitatea de a-si satisface libere nevoi fizioetologice esentiale. Acestea nu au cocos. Hormonii stresului produs de gainile crescute in baterii nu dispar la gatit si noi, oamenii, il ingeram fara sa constientizam ca stresul gainii devine stresul nostru", a declarat prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritie, potrivit monitorulcj.ro.

Ouale sint bune, dar nu orice oua. Prof. Mencinicopschi a aratat ca este foarte necesar pentru organismul uman consumul de oua, care are calitatea celei mai bune proteine, este cel mai echilibrat in aminoacid esential, iar galbenusul are nutrienti foarte valorosi pentru sanatate. In plus, cercetarile din ultima vreme au aratat ca nu afecteaza arterele, desi are o cantitate mare de colesterol, dar care este in compania unei substante ce impiedica depunerea pe artere.

Prof. Mencinicopschi a mai amintit ca galbenusul de ou este sursa cea mai importanta de vitamina D3, cea care fixeaza calciul si este anticancerigena. El a avertizat ca galbenusul este alergenic pentru unele persoane si ca este bine ca oul sa fie consumat fiert moale.

Reprezentanţii fundaţiei Vier Pfoten (Patru Picioare) susţin că bateriile nu asigură condiţii decente de trai pentru găini şi le cer fermierilor români să treacă, direct, la creşterea găinilor în hale la sol, dacă nu pot asigura condiţiile optime caracteristice fermelor ecologice: creştere în aer liber, cu hrană ecologică certificată.

Cum deosebeşti oul eco de oul de baterie

Din punct de vedere ecologic, ouăle sunt clasificate în patru categorii:

• 0 - ouă de găini crescute în aer liber, cu hrană ecologică, departe de orice sursă de poluare

• 1 - ouă de găini crescute în aer liber, dar cu alimentaţie necertificată ecologic

• 2 - ouă de găini crescute în hale, la sol

• 3 - ouă de găini crescute în baterii

Cifra respectivă (0, 1, 2 sau 3) este prima din ştampila care se aplică pe ou. Doar ouăle din categoria 1, vândute în pieţe, de micii fermieri (care cresc mai puţin de 300 de găini) nu sunt obligatoriu ştampilate.

Din pacate, milioane de pui de găină se sex masculin sunt sacrificaţi, zilnic, în Europa, de fermierii care cresc găini în baterii, întrucât creşterea acestor pui exclusiv pentru carne nu este rentabilă. Puii sunt sortaţi după eclozare, cocoşeii fiind puşi pe banda care îi transportă la tocătorul de deşeuri, scrie gandul.info.

Tag-uri: comerţ, oua
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 mar, 11:47
Pui De O Zi
De ce sa stai la coada si inghesuit ca sa cumperi pui de o zi? Poti comanda online, iar puii de gaina iti sunt adusi si acasa. Puii de o zi sunt vaccinati si au certificat sanitar-veterinar. Ce-i drept trebuie sa comanzi 500 de bucati, dar sigur mai ai cativa prieteni sau vecini care sa doreasca si ei pui de o zi. Asa ca poti sa te asociezi cu ei si ai revolvat si asta. Poti cauta pe Google dupa pui o zi si gasesti zeci de oferte. Daca nu reusesti sa te hotarasti eu iti recomant www.agropollo.ro

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ