Adriana Săftoiu: PDL va boicota referendumul pentru Constituţie dacă Parlamentul va fi bicameral

| 07 iun, 2013

PDL va îndemna populaţia la boicotarea referendumului pentru validarea Constituţiei dacă Parlamentul va adopta o formă a Legii fundamentale care să nu ţină cont de rezultatul referendumului din 2009 la care opţiunea majorităţii a fost un Legislativ unicameral cu 300 de parlamentari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, Adriana Săftoiu.

"În mod evident, da, dacă şi în Parlament va trece acel amendament cu 300 de deputaţi, plus 17 minorităţi (aleşi ai minorităţilor - n.r.), dacă va rămâne tot cu Parlament bicameral, în acest caz PDL va îndemna populaţia să nu se prezinte la referendum", a afirmat Adriana Săftoiu într-o conferinţă de presă întrebată dacă PDL ia în calcul boicotarea referendumului de validare a Constituţiei.

Ea a susţinut că, practic,"amendamentul pe care l-au aprobat ieri (în Comisia de revizuire a Constituţiei - n.r.) privind 300 de deputaţi, plus 17 ai minorităţilor, la care se adaugă şi parlamentarii care vor reprezenta Camera Superioară menţine vechea structură a Parlamentului".

"Aşa că Parlamentul viitor pe baza Constituţiei revizuite va avea peste 400 de parlamentari", a adăugat Adriana Săftoiu.

În opinia sa, "încă de la început procesul de revizuire a Constituţiei a fost văzut mai degrabă ca un proces care se adresează şi are în atenţie politicianul, un fel de reglare de conturi".

"La începutul anului a fost prezentat un sondaj prin care 12% din populaţia României declara că a citit actuala Constituţie. În mod evident, lucrul acesta spune foarte multe despre faptul că cetăţeanul nu percepe Constituţia României ca o lege care pune în centrul atenţiei cetăţeanul. Considerăm în acest moment că primul pas prin care PSD-ul respinge cetăţeanul este respingerea aplicării rezultatului referendumului din 2009, cel care prevedea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Prin faptul că USL respinge aplicarea acestui referendum, rezultatul referendumului, de fapt respinge cetăţeanul, delegitimează şi decredibilizează, totodată, instituţia referendumului, sfidează voinţa cetăţenilor şi contestă, până la urmă, instituţia fundamentală prevăzută în Constituţie, care spune: suveranitatea poporului este menţinută şi prin referendum", a declarat Adriana Săftoiu.

Ea a criticat şi faptul că la lucrările Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei 'amendamente care dădeau forţă instituţiei referendumului şi, culmea, care veneau din partea Forumului Constituţional au fost respinse'.

"Daţi-mi voie să citesc respectivul amendament: voinţa poporului exprimată prin referendum este legiferată în mod obligatoriu în maximum şase luni de la data referendumului, în caz contrar, Camera Deputaţilor şi Senatul sunt dizolvate de drept. Practic, acest amendament care dădea forţă instituţiei referendumului a fost respins", a afirmat purtătorul de cuvânt al PDL.

Săftoiu a adăugat că, în schimb, au fost amendamente care transformă Constituţia "într-un glosar de norme metodologice pentru aplicarea obsesiilor USL".

"Putem remarca aici acel amendament care spune că cetăţenii pot fi chemaţi la audieri în Parlament. Un amendament pe care categoric PDL îl respinge, un amendament perfid şi care, practic, încalcă separaţia Puterilor în stat. Din ceea ce explica domnul Chiuariu (Tudor Chiuariu - n.r.), se pare că acest amendament "generos" are legătură cu procurorii", a spus Adriana Săftoiu.

Ea a anunţat că, în mod egal, "PDL nu va susţine niciun amendament care priveşte interceptarea telefonică fără aviz pe o perioadă de 48 de ore". "În schimb, va susţine amendamentul care sancţionează traseismul şi amendamentul privind votul prin corespondenţă", a mai declarat purtătorul de cuvânt al PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ