Alegerile europarlamentare – măcel între copiii lui Băsescu

| 23 dec, 2013

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat sâmbătă că formațiunea sa își propune să obțină peste 10% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare din primăvara aceasta.

Conform lui Tomac, un scor cu două cifre este esențial pentru ca partidul să poată să impună un candidat la alegerile prezidențiale. ”Este foarte important să vorbim despre mecanismele interne în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru europarlamentare, iar dacă la europarlamentare vom avea un scor, aşa cum ne propunem, cu două cifre, în mod cert PMP va putea discuta şi cu celelalte forţe politice despre un candidat pe care să-l promovăm noi pentru alegerile prezidenţiale", a afirmat Tomac.

Poziția președintelui PMP a fost completată de Marian Preda, care a ținut să sublinieze că PMP trebuie să obțină mai multe voturi decât PDL  ”pentru a arăta cine conduce opoziţia cu adevărat (...) Sunt sigur, sunt convins, că la anul PMP va lua peste 10%, cel puţin un vot în plus faţă de PDL şi va fi şi de facto adevărata voce, liderul opoziţiei din România”.

De principiu, orice partid care vrea să facă mai mult decât figurație pe scena politică iși stabilește obiective ambițioase în raport cu o confruntare electorală de calibrul europarlamentarelor. Să remarcăm însă că, în cazul PMP, statutul de partid este încă incert, formțiunea născută în subteranele Cotroceniului nereușind încă să finalizeze formașitățile de înființare.

În plus, problema PMP-iștilor este aceea că discursul propriu de opoziție este mai multe decât neconvingător, în ciuda încercărilor venite dinspre președintele Traian Băsescu de a le oferi prilejuri de atac la adresa actualei puteri. Or, această situație, pusă în evidență de sondajele de opinie, în care PMP-ul se zbate să treacă pragul electoral, nu poate fi remediată doar cu 15000 de membrii în plus, cât susține Tomac că a mai câștigat formațiunea sa de când a început formalitățile de înființare.  Pentru a câștiga încrederea electoratului este nevoie de mai mult decât de simpla racolare a unor lideri politici care s-au compromis deja în spațiul public, sau de repetarea cu religiozitate a discursului prezidențial. Iar PMP pare incapabil să răspundă adecvat așteptărilor electoratului. Ca urmare, obiectivele propuse par cu totul irealizabile.

În plus, este de remarcat faptul că formațiunea aflată în siajul președintelui continuă să mizeze pe o poziționare de opoziție nu doar față de putere, ci și față de restul partidelor din opoziție. În loc să încerce să colaboreze, PMP-iștii încearcă de o manieră condescendentă să se impună în fruntea opoziției și, mai ales, să surclaseze PDL.

Or, cu un asemenea discurs, este clar că formațiunea lui Tomac se însingurează pe scena politică, la fel ca și fondatorul său din umbră, Traian Băsescu, sabotând de facto orice încercare de reunificare a dreptei. Ca urmare, putem anticipa că alegerile europarlamentare vor aduce un adevărat măcel între formațiunile politice născute de Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ