ALERTĂ DE ANTRAX la graniţa cu România. Infecţia, depistată în CARNEA DE VITĂ

| 04 iul, 2014

O infecție cu antrax a fost identificată în carnea de vită din Estul Ungariei și cinci persoane sunt monitorizate în spital, fiind suspectate că s-ar fi infectat cu antrax, a anunțat vineri Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria (ANTSZ), transmite Reuters.

Infecția a fost depistată în carnea de vită congelată, după ce două bovine au fost sacrificate ilegal într-o fermă din Tiszafured, un oraș din Estul Ungariei, aflat la aproximativ 160 km de Budapesta și 120 de km de Oradea, informează AGERPRES.

Cele cinci persoane spitalizate au contractat probabil infecția în timpul tăierii ilegale a bovinelor, a anunțat ANTSZ. Unele bovine au fost transportate către o companie care operează în cantine iar activitatea firmei a fost suspendată.

Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria a anunțat că a început vaccinarea animalelor care ar fi putut fi expuse la bacteria antrax.

'Autoritățile au adoptat măsurile necesare, deci nu mai există un pericol imediat', se arată în declarația ANTSZ, care a adăugat că va raporta poliției incidentul pentru a investigat.

În România, campania de vaccinare împotriva antraxului a demarat la începutul lunii mai. Aceasta se desfășoară la nivel național, o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la pășunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele și ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.

Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acțiuni fiind suportat de la bugetul de stat.

Potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic dată fiind rezistența deosebită a sporilor și transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Antraxul sau dalacul este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecția. Boala este comună omului și animalelor.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecții cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavității bucale), prin ingestie de alimente contaminate și antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.

Perioada medie de incubație pentru antrax este de până la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult până la apariția simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecției. Alte simptome pot fi ganglioni limfatici măriți în apropiere de zona cu leziunea cutanată, febră, migrene (dureri de cap) și un sentiment de disconfort.

 

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ