Guvernul a amânat până în decembrie 2016 aplicarea Legii insolvenței persoanelor fizice UPDATE

| 23 dec, 08:34

Guvernul discută, în ședința de miercuri, proiectul de ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Pe ordinea de zi se află mai multe proiecte, printre care și premierea handbalistelor care au câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din Danemarca.

UPDATE Deputatul PSD Ana Birchall este de părere că amânarea implementării legii insolvenței persoanelor fizice reprezintă o greșeală și un lucru nedrept la adresa tuturor celor care așteaptă șansa unei redresări financiare.

"Pentru mine este de neînțeles de ce instituțiile cu atribuții în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toți pașii rămași, astfel încât legea insolvenței persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern și la instituțiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat", a declarat Birchall.

Potrivit sursei citate, deputatul social-democrat își manifestă nedumerirea față de motivele invocate pentru amânarea intrării în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice.

"După ce m-am luptat un an și jumătate pentru adoptarea acestei legi, trecând peste tot felul de încercări de blocare a ei în diferite comisii, nu înțeleg de ce se tergiversează, nejustificat, punerea ei în aplicare. Instituțiile abilitate au avut la dispoziție șase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voință la nivel instituțional. Nu vreau să cred că se dorește pedepsirea românilor sufocați de datorii, refuzându-li-se dreptul la o redresare financiară. Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în fața românilor care așteptau ca acest act normativ să le permită ieșirea din necazul financiar în care au intrat, fără voia lor", mai spune Ana Birchall.

 

UPDATE. Guvernul a decis, în ședința de miercuri, prorogarea cu un an, până în decembrie 2016, a aplicării Legii privind insolvența persoanelor fizice, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

"S-a ajuns în această situație deoarece niciunul dintre pașii de implementare prevăzuți în lege nu a fost atins, deși în lege au fost prevăzute termene concrete. Astfel că Guvernul a fost nevoit, deși nu a dorit, să amâne aplicarea acestei legi până în decembrie 2016. Totodată, avem stabilit un plan de acțiune ca acești pași să fie implementați", a precizat Suciu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în termen de trei luni de la publicarea Legii în Monitorul Oficial, în iunie 2015, trebuia constituită o comisie de insolvență la nivel central. Faptul că această comisie nu a fost constituită a dus la alte întârzieri în lanț.

"Astfel că suntem într-un calendar imposibil de implementat. Considerăm legea oportună, dar trebuie să fie funcțională. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa ușor. Planul Guvernului este pe un an, iar ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului — n.r.) trebuie să vină cu raportări trimestriale pentru implementarea acestui plan", a adăugat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, pentru aplicarea legii este nevoie de angajarea a 180 de persoane în cadrul ANPC și a 140 de persoane în comitetele de insolvență. În plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să pregătească încă 600 de judecători și să angajeze 750 de grefieri.

Legea privind insovența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai și publicată în Monitorul Oficial în iunie.

Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Ana Birchall, această lege oferă un ajutor românilor de bună-credință, "sufocați de datorii".

Astfel, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal și vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.

În momentul deschiderii procedurii de insolvență se suspendă orice procedură de executare silită și nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută, se acordă preferință planului de rambursare și nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobânzilor, penalităților și majorărilor de întârziere după momentul inițierii procedurii de insolvență și debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Citește și: Guvernul AMÂNĂ aplicarea prevederilor referitoare la numărul de câini la stână și pășunat

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 iunie și urma să intre în vigoare la sfârșitul lunii decembrie, având prevederea expresă inclusă în lege că va intra în vigoare la șase luni de la publicare.

Executivul ia în discuție și un proiect de hotărâre pentru suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului și Sportului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015 pentru premierea handbalistelor și tehnicienilor pentru obținerea locului al III-lea la Campionatul Mondial de Handbal Feminin din Danemarca.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern s-ar putea afla și un proiect de ordonanță de urgență pentru prorogarea unor termene prevăzute de Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă și un proiect de hotărâre privind faptele pentru care se înscriu informații în cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislației în vigoare.

Potrivit sursei citate, proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, precum și modificarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar, se mai află pe agenda Executivului.

Guvernul mai discută și proiectele de hotărâre referitoare la prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 și la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, pentru unele unități administrativ-teritoriale.

Alte acte normative ale ședinței sunt proiectele de hotărâri referitoare la înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Serviciului Român de Informații a unui imobil aflat în domeniul public al statului, precum și la unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ