ANI: Avem decizii definitive şi irevocabile, decizii ale CCR, precum şi cazuri ale DNA care sunt blocate

| 06 oct, 2014

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat luni că este necesar ca Parlamentul să-şi asume din nou Strategia Naţională Anticorupţie, deoarece aceasta nu este implementată şi există cazuri când, la un an de la decizii ale instanţei supreme, punerea în aplicare a acestora este tergiversată de politiceni.

"Este inadmisibil ca, după un an de când instanţa supremă a României s-a pronunţat, să avem în continuare membri ai Parlamentului şi politiceni de top care să tergiverseze sau să protejeze aceste persoane. Eu cred că dacă nu ne raportăm la o decizie a instanţei supreme sau la o decizie a Curţii Constituţionale, atunci nu mai avem la ce să ne raportăm şi atunci putem să vorbim despre anarhie', a spus Georgescu la conferinţa anuală anticorupţie 'Bune practici în prevenirea corupţiei, promovarea integrităţii şi a transparenţei'.

El a amintit că Strategia Naţională Anticorupţie a fost asumată de Parlamentul României prin vot în unanimitate şi care a punctat principalii piloni ai combaterii corupţiei, respectiv ANI şi DNA.

"Ceea ce vedem în fiecare zi la nivelul Parlamentului este că această strategie nu este implementată. Ne confruntăm cu decizii definitive şi irevocabile, decizii ale CCR, precum şi cazuri ale DNA care efectiv sunt blocate. De aceea este foarte important şi consider necesară o abordare politică comună a tuturor partidelor politice, să-şi asume din nou această Strategie Naţională Anticorupţie, pentru ca toate instituţiile implicate în combaterea acestui fenomen să beneficieze de stabilitate legislativă, pentru că ne confruntăm cu acelaşi fenomen: lunar, cel puţin, apar iniţiative legislative care urmăresc schimbarea cadrului legislativ, care subminează cazuri deja instrumentate cu decizii definitive în instanţă, cazuri gestionate de alte instituţii de-a lungul multor ani şi care de multe ori constată că legea nu era bună', consideră şeful ANI.

El a mai spus că instituţia pe care o conduce s-a confruntat cu o astfel de situaţie în 2010, când Legea ANI a fost declarată neconstituţională şi a trebuit să se renunţe la peste 3.000 de dosare.


'În multe dintre ele a intervenit prescripţia, deşi erau cazuri importante, prescripţia fiind introdusă de noua Lege adoptată de Parlament şi acest lucru conferă instabilitate, conferă neîncredere şi faptul că tot acest fenomen de reformă poate fi reversibil', a conchis Horia Georgescu.

Tag-uri: ANI, ccr, DNA, horia georgescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ