ANRE: Facturile la electricitate vor scădea cu 4-5% de la 1 ianuarie

| 15 dec, 12:31

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor scădea în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce va însemna o reducere de 4-5% a valorii facturii finale, a declarat, marți Marius Vladu, șeful Direcției Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul din Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

"Tarifele de distribuție se vor reduce cu 12%, în medie, de la 1 ianuarie. Astfel că, având în vedere faptul că tariful de distribuție reprezintă 40% din factura finală, aceasta va fi diminuată cu 4-5%', a arătat Vladu.

Potrivit acestuia, ANRE monitorizează investițiile făcute de operatorii de distribuție, iar cele justificate sunt recunoscute în tarife.

"Până acum, au avut loc doar creșteri de tarif. Aceasta este pentru prima dată când ANRE constată că nu este nevoie de creștere, ci de scădere, pentru că profitul distribuitorilor trebuie ținut în echilibru cu protecția consumatorilor', a adăugat reprezentantul ANRE.

Vladu a mai spus că ANRE nu recunoaște în tarife investițiile începute, ci doar pe cele finalizate și puse în funcțiune.

"Nivelul ridicat al corecțiilor valorice anuale negative ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor aplicabile în anul 2016 se datorează în principal următoarelor: creșterea cantităților de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 și 2015 față de nivelul prognozat inițial, scăderea substanțială a prețului de achiziție a energiei electrice pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic — n.r.) realizat/recunoscut de ANRE, față de cel prognozat inițial, aplicarea corecției de venituri aferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilității) de la 8,52% la 7,7%, în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 146/2014', se arată într-un răspuns al ANRE, transmis, marți.

Oficialii autorității precizează că, din analizele efectuate în vederea stabilirii corecțiilor valorice anuale, a rezultat că venitul reglementat realizat de operatori în anul 2015 este mai mare decât cel cuvenit.

"În consecință, sunt necesare corecții negative, a căror amânare presupune admiterea ca operatorii să beneficieze pentru o perioadă de timp de venituri suplimentare nejustificate, ceea ce considerăm că aduce prejudicii utilizatorilor și este în favoarea operatorilor de distribuție. În plus, dacă se menține această tendință, ar rezulta de la an la an cumularea unor venituri negative amânate importante, de care operatorii de distribuție concesionari ar beneficia nemeritat și care ar fi din ce în ce mai dificil de reglat înainte de finalul perioadei de reglementare 2014 — 2018', mai precizează reprezentanții ANRE.

Pe de altă parte, potrivit distribuitorilor de energie, tarifele de distribuție pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și cu 7% pentru tariful mediu ponderat.

ANRE menționează că aceasta reprezintă o interpretare pe care distribuitorii o dau reglementărilor în vigoare, astfel că a inițiat un proiect de modificare prin care dorește clarificarea acestui aspect, respectiv faptul că limitarea impusă variației tarifelor de distribuție de la un an la altul se referă la limitarea creșterii acestor tarife.

'Astfel, având în vedere că Metodologia aplicată la stabilirea tarifelor este o reglementare de tip 'Price Cap', precum și faptul că operatorii de distribuție concesionari interpretează sensul sintagmei 'tarifele de distribuție pot varia' în sensul extins al termenului 'variație' fără a ține cont de tipul reglementării, ANRE a promovat un proiect de ordin cu propunerea de completare a Metodologiei pentru clarificarea deplină a sensului prevederilor art. 105 alin. (1). Prin proiectul de ordin se precizează faptul că limitarea impusă variației tarifelor de distribuție de la un an la altul se referă la limitarea creșterii acestor tarife', au subliniat oficialii ANRE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ