Antonescu – din nou opoziţie din interiorul puterii. Acum, la 10 dimineața

| 07 oct, 2013

Deşi a depăşit tema anti-prezidenţială, Crin Antonescu nu s-a debarasat încă de discursul critic specific opoziţiei. Mai mult, profund angrenat într-o perpetuă campanie prezidenţială, în perspectiva alegerilor din 2014, Crin Antonescu şi-a redirecţionat atacurile la adresa partenerilor de guvernare.

Încă de la câştigarea preşedinţiei PNL, Crin Antonescu şi-a însuşit un discurs anti-Băsescu atât de pregnant încât în scurt timp acesta a devenit o marca electorală pentru USL la alegerile din 2012. Deşi a depăşit tema anti-prezidenţială, Crin Antonescu nu s-a debarasat încă de discursul critic specific opoziţiei. Mai mult, profund angrenat într-o perpetuă campanie prezidenţială, în perspectiva alegerilor din 2014, Crin Antonescu şi-a redirecţionat atacurile la adresa partenerilor de guvernare.

Din această poziţie paradoxală de opozant al puterii din interiorul ei, liderul PNL riscă să decredibilizeze şi critica la adresa nereuşitelor guvernării, dar să se disocieze şi de succesele punctate de Executiv. Totodată, preocupat cu o critică perpetuă, Crin Antonescu ar putea rata coordonarea miniştrilor liberali astfel încât imaginea pozitivă generată de realizările guvernării să se răsfrângă şi asupra acestora, în condiţiile în care în Executiv sunt vizibili în prezent doar miniştrii PSD.

Din declaraţiile făcute în cadrul emisiunii „După 20 de ani” de la Pro Tv, reiese preocuparea intensă a liderului PNL pentru campania prezidenţială din 2014, în detrimentul temelor care fac agenda publică a acestor zile. Se conturează, de asemenea, o oarecare poziţionare a lui  Crin Antonescu în competiţie cu premierul, declarând că „Ponta ar fi unul dintre cei mai puternici candidați. (...)Dacă la momentul respectiv, un om din PSD, premierul să zicem, va fi cel mai bine plasat în sondaje ca intenţie de vot pentru preşedinţie, nu în alte sondaje – încredere, frumuseţe, simpatie - atunci el ar putea spune: "Bine, eu candidez la preşedinţie şi atunci postul de prim-ministru revine PNL".”

În acest context, tot în cadrul emisiunii de la Pro Tv, Crin Antonescu a revenit asupra declaraţiilor de vineri în care îl acuza pe Victor Ponta, şi totodată pe preşedintele Traian Băsescu, de intervenţia politică asupra actului de justiţie. Astăzi, liderul liberal spune că „nimic nu dovedește că procurorul respectiv (Lucian Papici - n.r.) a fost schimbat la comanda domnului Ponta.” În plus, după ce a refuzat responsabilitatea portofoliului Ministerului Justiţiei, care ar fi revenit PNL, este puţin credibil Crin Antonescu pe un discurs despre deficienţele statului de drept.

Disonanţa discursivă se amplifică şi mai mult la abordarea subiectului Roşia Montană, Crin Antonescu explicând că „PNL nu s-a opus în Guvern proiectului Roşia Montană pentru că în Guvern vine o hotărâre pentru care eu am solicitat o amânare pentru a o discuta şi la USL pe conţinutul ei, pe procedura ei, care nu s-a obţinut.” Mai mult, miniştrii PNL au lăsat să treacă acest proiect fără a-l cunoaşte în detaliu. Cu alte cuvinte, liberalii nu îşi asumă eşecul acestui proiect, catalogându-l ca fiind un „accident”. Cu toate acestea, Crin Antonescu dezvăluie că are o soluţie de ultimă oră, „un pact, un document, un set de criterii de integritate si responsabilitate in legatura cu industria extractiva, cu exploatarea resurselor in general”, un proiect propriu de evaluare generală şi abstractă a exploatărilor miniere pe viitor. Dincolo de intenţia de a se poziţiona ca eventual salvator al situaţiei tensionate generate de proiectul Roşia Montană, aceste dezvăluiri indică şi lipsa, în continuare, a unei cunoaşteri profunde a subiectului în cauză.

Nu în ultimul rând, în ciuda discursului de opoziţie, Crin Antonescu a declarat că nu doreşte să ajungă „la alegerile prezidențiale din postura de opozant. Mai ales că alegerile din 2014 nu mai pot fi împotriva președintelui în funcție sau a unui succesor al președintelui. Competiția este deschisă către viitor. Va fi o competiție de proiecte.” Chiar şi aşa, retorica sa critică, redirecţionată acum către premierul Victor Ponta, pe care îl percepe probabil ca pe un adversar prezidenţial, nu lasă loc pentru prezentarea unui proiect politic coerent. Rămâne de văzut dacă până la campania din 2014 Crin Antonescu va descoperi un nou proiect de ultimă oră care să salveze România de la „dezastrele” cauzate de guvernul din care partidul său face parte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ