Antonescu: România are câteva atuuri care pot fi utilizate în interesul creşterii securităţii în UE

| 24 mai, 2013

România, datorită poziţiei geostrategice la graniţa dintre Occident şi Levant, a putut deveni în epoca modernă o forţă politică, diplomatică şi culturală de echilibru în sud-estul Europei şi să joace un rol pozitiv în consolidarea stabilităţii şi construcţiei democratice în Balcani, a declarat vineri preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

'România este astăzi graniţa estică a UE şi NATO. Această realitate îi permite să redescopere ea însăşi valenţele pozitive ale unei poziţii geostrategice nu o dată incomode, cel puţin în trecut, dar generatoare de experienţe dintre cele mai preţioase pentru prezent şi viitor. Tocmai pentru că a fost şi a rămas o ţară la graniţa între Europa Centrală şi Europa Sudică, între Occident şi Levant, tocmai datorită acestei vocaţii a dialogului şi medierii, România a putut deveni în epoca modernă o forţă politică diplomatică şi culturală de echilibru în sud-estul Europei. Acest statut, regăsit după 1989, i-a permis, chiar şi în ultimii ani ai secolului trecut, să joace un rol pozitiv în consolidarea stabilităţii şi construcţiei democratice în Balcani', a afirmat Crin Antonescu, la Forumul 'Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperim Mediterana', desfăşurat la Senat.

În opinia sa, 'România deţine câteva atuuri care pot fi utilizate cu inteligenţă şi moderaţie în interesul limitării riscurilor şi al creşterii securităţii flancului meridional al UE în dialog cu estul Mediteranei'.

'În mod particular România a moştenit în trecutul apropiat un număr semnificativ de interlocutori în fiecare dintre statele şi comunităţile între care astăzi există atâtea disensiuni, dar care ar putea mâine să înceapă un dialog care să deschidă perspective procesului de pace de care lumea contemporană are atâta nevoie', a mai spus Antonescu.

Preşedintele Senatului a amintit că este născut la Tulcea, 'unde Levantul era şi este într-un fel o realitate palpabilă', loc ce păstrează 'o savoare levantină'.

''Tocmai pentru că am avut parte de fascinaţia unui Orient pitoresc, dar şi de experienţa unui Orient cât se poate de pragmatic, Orientul negustorilor, Orientul economiilor de bazar, prin infinitele sale nuanţe care fac din cele mai mărunte negocieri o adevărată artă, am înţeles apoi ca om politic măsura în care România de azi poate susţine, poate da substanţă, perspectivă procesului de redescoperire a axei mediteraneene a Europei şi a dialogului multicultural şi multilateral dintre Occident şi Levant', a adăugat Antonescu.

El consideră Forumul 'un model de iniţiativă susceptibilă să reunească energii şi voinţe din cele mai diverse centre ale acestei regiuni''. ''Unde de milenii se întâlnesc aceste entităţi pe care ne-am obişnuit să le deosebim, numindu-le Orient şi Occident, dar care pot fi imaginate şi într-o simbioză fertilă în care se redefinesc laolaltă', a adăugat Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ