Anul şcolar va începe cu modificări aduse la Legea Educaţiei: Numărul maxim de elevi dintr-o clasă scade

| 20 aug, 16:12

Mai sunt doar trei săptămâni până la începerea anului şcolar 2020-2021, iar Legea Educaţiei aduce schimbări importante pentru elevii din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, dar şi pentru cadrele didactice.

Ca principală modificare a Legii Educaţiei se evidenţiază introducerea învăţământului online ca formă de organizare a învăţământului preuniversitar.

Una dintre cele patru de acte normative aprobate de preşedintele Klaus Iohannis prevede că o clasă poate cuprinde un număr maxim de 25 de elevi.

"La articolul 63 alineatul (1), literele c) si d) se modifica şi vor avea urmatorul cuprins:

c) invaţamantul primar: clasa cuprinde in medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;

d) invaţamantul gimnazial: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26;

e) invatamantul liceal si profesional: clasa cuprinde in medie 24 de elevi, dar nu mai putin de 15 si nu mai mult de 30;

e') invatamântul dual; clasa cuprinde in medie 24 de elevi, dar nu mai putin de 20 si nu mai mult de 30;"

În prezent, în învățământul primar numărul elevilor într-o clasă putea ajunge până la 25, iar în cel gimnazial, maximum 30, notează RomâniaTV.net.

Altă modificare prevede ca în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu potrivit prevederilor constitutionale, activitalile desfăsurate in invatămantul preşcolar şi şcolar se pot desfaşura şi online pentru asigurarea exercitarii dreptului fundamental la invaţatura

Citeşte şi Fost ministru al Educaţiei despre şcoala online la grădiniţe şi clasele primare: "E stupid"

O altă lege promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede că "nu pot ocupa o funcție didactică, didactică auxiliară sau o funcție de conducere, de îndrumare și de control persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării".

Citeşte şi Iohannis: ”Şcoala trebuie să înceapă, pentru că e inadmisibil să avem o generaţie pierdută!”

În plus, o altă modificare se referă că pot fi înscrişi la grădiniţă copiii de minimum 2 ani, asigurându-se finanţarea de la buget, însă în limita locurilor disponibile.

De asemenea, programul "Şcoală după şcoală" poate fi modificat de către unităţile de învăţământ pentru a cuprinde activităţile şi de înainte de orele de curs, nu doar activităţi după orele de curs.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, joi, că numărul de ore pentru clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021. "Aseară (miercuri, n.r.) a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare. Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică", a declarat Monica Anisie, la Parlament.

Citeşte şi Guvernul caută soluţii pentru şcoala online: Un sfert din unităţile şcolare nu sunt conectate la Internet

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ