Anul universitar: Cum şi-au adaptat universităţile căminele pentru a-i proteja pe studenţi de coronavirus

| 15 sep, 19:08

Criza sanitară actuală şi regulile distanţare impuse pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19 au schimbat ordinea după care universităţile din ţară îşi vor desfăşura activitatea din acest an universitar. Dacă unele universităţi au preferat să pună lacătul pe cămine, altele au redus considerabil numărul de locuri disponibile pentru a se feri de apariţia unui focar de îmbolnăviri.

Academia de Studii Economice (ASE) şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au anunţat că îţi vor menţine căminele închise în acest an, în timp ce Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara şi-au restrâns capacitatea de a caza studenţii.

"Numărul locurilor în cămin s-au redus de la 6.700 la 2.000. Clujul este un oraș scump și noi trebuie să ţinem cont de câți studenți putem caza în campusul UBB. Și atunci, am distribuit aceste locuri pe care le putem asigura studenților în campusul universității spre facultățile UBB, lăsând decanii să decidă ce strategie vor avea, în funcție de locurile pe care le primesc în cămine, în condiții de pandemie, de profilul facultății, în funcție de spațiile și resursele pe care le au.

La UBB, studiile la nivel doctoral se vor face în regim clasic, cu cazarea doctoranților în campusul UBB. Și studenții străini vor fi, de asemenea, cazați în campusul UBB", a declarat Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, pentru Hotnews.ro.

Citeşte şi Problema căminelor studenţeşti pe timp de pandemie: Unele universităţi cer test COVID negativ înainte de cazare

O reducere a numărului de locuri de cazare pentru studenţi s-a aprobat şi la Universitatea de Vest din Timişoara, aici din cele 3.050 locuri se vor putea ocupa doar 1.250.

"La cămine, sunt camere cu 1,2,3 studenți, în funcție de suprafața acestora. Am păstrat și două cămine, unul pentru izolare, în situații în care apar cazuri de COVID, și unul pentru activități ocazionale și pentru cazări temporare. Din cele 3050 de locuri în cămine, în acest an ocupăm 1.250 de locuri, prioritate având studenții care desfășoară activități față în față și cei internaționali.

Peste vară au fost cazați în căminele universității în jur de 700 de studenți și nu a fost niciun caz de coronavirus", a spus Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, a anunţat că şapte din facultăţile universităţii vor avea activităţi exclusiv online, în timp ce restul de 12 vor avea activităţi mixte.

"Vor fi limitate cursurile clasice, în general vor fi online, dar studenții care vor avea activități față în față, vor putea primi cazare în cămin. La camerele de 4 locuri putem caza 3 studenți, pentru că sunt camere mai mari, al treilea doar dacă sunt cereri mari, în camerele de 3 locuri vor fi cazați 2 studenți, iar în camerele de două locuri, vor fi în continuare cazați 2 studenți.

Avem un etaj întreg pe care îl păstrăm pentru cazurile de izolare în situațiile de îmbolnăvire. Cred că vor fi condiții mult mai sigure în căminele universității decât la gazdă.

Nu am avut în cămin cazuri de îmbolnăvire în perioada verii, cu o excepție - cineva care lucra și care a contractat boala la serviciu și s-a izolat. Dacă avem 3 cazuri, închidem clădirea respectivă pentru o perioadă", a precizat Marian Preda.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 ian, 03:58
edudgeLix
stromectol colombia
This can occur months to years out from initiation of therapy ivermectin 3mg for humans For many women these medications are an important option, but the decision to take them is very individual, Dr

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ