Apar noi rezultate concrete ale Forumului economic cu China, de anul trecut

| 22 mar, 2014

După câţiva ani de depresiune economică marcaţi de criza globală, dar şi de o guvernare cel puţin incompetenta păstorită de tandemul Băsescu - Boc, România se instalează pe o traiectorie ascendentă, toţi analiştii financiari prefigurând al treilea an de creştere economică.

Captivată exclusiv de scandalurile politice, mass-media dâmboviţeană aruncă într-un colţ de pagină ştirile care cu adevărat contează. Desigur, preocupările mai puţin ortodoxe ale vedetelor din spaţiul public sunt infinit mai delicioase, însă, deşi pare greu de crezut pentru unii, în România se întâmplă şi lucruri bune.

După câţiva ani de depresiune economică marcaţi de criza globală, dar şi de o guvernare cel puţin incompetenta păstorită de tandemul Băsescu - Boc, România se instalează pe o traiectorie ascendentă, toţi analiştii financiari prefigurând al treilea an de creştere economică. Din această perspectivă nu există nici un dubiu, singura necunoscută se leagă de menţinerea strocului la nivelul lui 2013.

În anul precedent economia a beneficiat de aportul a trei vectori de creştere: industria, agricultura, fondurile europene. Se poate repeta performanţa în 2014? În condiţii normale, în mod cert da, toate reperele dar şi statisticile începutului de an sunt încurajatoare - absorbţia de fonduri europene a atins 35%, de patru ori mai mare faţă de nivelul anului 2012, sectorul agoalimentar culege roadele infuziilor de capital şi reducerii taxei pe valoare adăugată la produsele din industria de morărit şi panificaţie, iar începând cu luna august va beneficia şi de scăderea TVA la preparatele din carne, în timp ce industria se bucură de un aport suplimentar al investiţiilor străine directe, de opt procente în plus comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Indiscutabil, macrostabilitatea şi predictibilitatea economică, dublate de o politică externă intensă şi atractivă, au transformat România în principala ţintă a investitorilor dispuşi să-şi plaseze capitalul în această regiune. Atât de hulita deschidere a Bucureştiului faţă de Beijing începe să producă efecte palpabile pentru zona industrială, apar noi rezultate concrete ale Forumului economic cu China, de anul trecut.

Guvernul român a semnat un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei şi Ministerul Comerţului din China referitor la elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui Parc Tehnologic. Documentul respectă toată legislaţia europeană şi prevede că pentru construcţia parcului poate fi utilizată linia de credit de zece miliarde de dolari acordată de China ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în funcţie de necesităţile proiectului. De asemenea, prevede că studiul de fezabilitate va fi realizat cu participarea companiilor chineze. Următorul pas îl reprezintă înfiinţarea unui grup de lucru constituit din experţi din cele două ţări care vor avea consultări alternative în China şi România.

Trebuie subliniat că este al treilea proiect de anvergură aflat în atenţia oamenilor de afaceri chinezi după combinatul vâlcean Oltchim şi hidrocentrala de la Tarniţa - Lăpuşteşti, o investiţie de două miliarde de euro, cam cât a investit Renault la Dacia; cel mai mare contribuitor la PIB-ul intern.

Injecţiile financiare pentru aceste planuri mamut se vor resimţi în scurtă vreme, iar ritmul de creştere al economiei va fi cu mult mai intens, împins de la spate şi de angrenarea în mecanism a unui număr semnificativ de şomeri, a firmelor conexe, de mentenanţă, implicit a consumului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ