ASF: Euroins poate vinde din nou poliţa RCA

| 19 sep, 2013

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis încetarea interzicerii temporare a practicării asigurării RCA de către Euroins România Asigurare-Reasigurare SA. Compania de asigurare nu a putut să vândă poliţe RCA de la sfârşitul lunii august.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că societatea Euroins România poate relua practicarea RCA începând cu momentul primirii comunicării din partea ASF, conform unui comunicat citat de Agerpres. Decizia a fost luată după ce societatea Euroins a prezentat, la solicitarea ASF, modul în care a corectat până acum aspectele care au stat la baza deciziei ASF din 28 august 2013 de interzicere temporară a practicării asigurării RCA şi un plan de măsuri care vizează corectarea sustenabilă a aspectelor sesizate în acţiunile de control.

Implementarea planului de măsuri va fi atent monitorizată, la sediul societăţii Euroins, de către un reprezentant ASF, pentru o perioadă de până la 60 de zile.

Planul de măsuri include, printre altele, următoarele obligaţii pentru societatea Euroins: să revizuiască dosarele de daună RCA aflate în rezerva de daună la data de 31 august 2013, în termen de două luni de la data primirii deciziei; să revizuiască procedura de soluţionare a petiţiilor astfel încât să corecteze inconsecvenţele/neclarităţile/neconformităţile faţă de prevederile normelor ASF, în termen de o lună de la data primirii deciziei; să facă obiectul unei monitorizări a modului de înregistrare şi gestiune în sistemul informatic a informaţiilor privind dosarele de daună RCA.

De asemenea, Euroins va transmite lunar către ASF o serie de informaţii privind situaţia dosarelor aflate în soldul rezervei, situaţia avizărilor de daună din luna anterioară, situaţia dosarelor de daună plătite în luna anterioară, situaţia dosarelor de daună lichidate în luna anterioară.

În data de 28 august 2013, ASF a sancţionat Euroins cu interzicerea temporară a practicării asigurării RCA. În aceeaşi şedinţă, ASF a hotărât sancţionarea directorului general al societăţii cu amendă în cuantum de 50.000 de lei şi sancţionarea directorului de daune al societăţii cu retragerea aprobării acestuia.

Decizia ASF din 28 august 2013 a fost luată după ce controlul efectuat la Euroins în perioada mai-iunie 2013 a constatat că
reglementările şi instrucţiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate, că a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii faţă de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună, că plata unor dosare de daună către păgubiţi s-a făcut cu întârziere faţă de termenele prevăzute de normele legale. Totodată, au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire şi la motivaţia respingerii.

La finele primului semestru din 2013, Euroins Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei şi deţinea o cotă de piaţă pe acest segment de 21%. În primele 6 luni ale anului 2013, indemnizaţiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, au însumat 157,78 milioane de lei.

"ASF va monitoriza cu vigilenţă modul în care atât compania Euroins, cât şi celelalte societăţi de asigurări înţeleg să instrumenteze şi să finalizeze dosarele de daună, precum şi cum înţeleg societăţile de asigurări să respecte drepturile asiguraţilor", se spune în comunicat.

Tag-uri: ASF, Euroins, poliţa RCA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ