Atenţie! Top 5 vitamine pe care n-ar trebui să le iei

| 27 ian, 2014

Pentru că sunt esențiale pentru viață, iar lipsa lor îți poate avea efecte negative asupra organismului, la prima vedere pare o idee bună să iei suplimente cu vitamine.

Industria suplimentelor de vitamine și minerale, care este foarte profitabilă, se bazează pe intuiția că dacă ceva este bun pentru tine în cantități mici, un pic mai mult n-are ce să strice. În realitatea, suplimentele de vitamine și minerale sunt în majoritatea cazurilor inutile (dacă nu ai o deficiență serioasă), ba chiar îți pot face rău, scrie forbes.com.

Iată topul celor 5 vitamine pe care nu ar trebui să le iei (asta dacă nu ți le recomandă doctorul):

1. Vitamina C

Probabil cea mai populară vitamină, vitamina C se găsește în multe fructe și legume. La începutul explorărilor globale, marinarii mureau de scorbut, afecțiune cauzată de lipsa vitaminei C. În 1700, doctorul scoțian James Lind a demonstrat, în urma unui experiment, că citricele pot vindeca scorbutul, deși vitamina C a fost descoperită abia ulterior, în anul 1930.

Vitamina C nu previne sau vindecă răceala, contrar credinței populare. Deși este în general inofensivă, o doză de 2000 de mg sau mai mare poate amplifica riscul apariției pietrelor la rinichi.

2. Vitamina A și beta-carotenul

Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți lăudați adeseori pentru proprietățile lor anti-cancerigene, însă acestea n-au fost evidențiate de studiile științifice realizate până acum. Din contră, o cercetare a arătat că fumătorii care au luat vitamina A erau mai predispuși să se îmbolnăvească de cancer la plămâni decât cei care n-au luat suplimente.

Vitamina A este foarte importantă pentru vedere, însă cantitățile exagerate pot fi toxice și pot cauza multiple efecte secundare grave.

3. Vitamina E

Văzută ca un agent anti-cancer, vitamina E este un supliment popular. Un studiu făcut în 2013, pe aproximativ 35.000 de oameni care au luat vitamina E a demonstrat însă contrariul: riscul de cancer la prostată este crescut în cazul bărbaților care iau vitamina E.

4. Vitamina B6

Complexul de vitamine B, care include vitaminele B6 și B12, este prezent în multe alimente, astfel că deficiențele sunt rare. Dacă iei suplimente B6 perioade îndelungate (peste un an de zile), sănătatea ta poate avea de suferit în ceea ce privește sistemul nervos, existând cazuri de pacienți care și-au pierdut controlul asupra mișcărilor corpului.

5. Multivitaminele

Un studiu făcut anul trecut pe aproximativ 38.000 de femei cu vârste de peste 25 de ani a demonstrat un risc crescut de deces în cazul consumului de multivitamine, vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc și cupru.

În concluzie, vitaminele nu îți întăresc sistemul imunitar, nu reduc stresul, și nu previn răcelile. Dacă vrei să iei vitamine, ignoră marketingul și consultă mai întâi medicul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ