AVERTISMENT fără precedent: Schimbările climatice vor avea impact grav asupra producţiei de alimente

| 18 iun, 17:50

Schimbările climatice vor avea 'importante consecinţe' asupra producţiei şi comerţului internaţional cu alimente, avertizează un grup de oameni de ştiinţă şi economişti, într-un material publicat joi de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), transmite EFE, citată de Agerpres.

 

Documentul analizează legătura din ultimii 20 de ani dintre modificările climatice şi sistemele alimentare şi are în vedere provocarea pe care o reprezintă rapida creştere a cererii de produse alimentare în contextul sporirii populaţiei şi a resurselor financiare de care dispun un mare număr de oameni.

Printre efectele schimbărilor climatice, experţii amintesc diminuarea calităţii nutritive a anumitor alimente din cauză că majorarea concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă (aşa-numitul efect de seră) scade conţinutul de zinc, fier şi proteine şi creşte conţinutul de amidon şi zaharuri al unor culturi de bază cum ar fi cele de grâu şi orez.

Totodată, capacitatea de producţie a alimentelor este afectată de lipsa apei, tot mai pronunţată în unele regiuni ale globului.

Materialul readuce în atenţie un studiu recent, potrivit căruia, prin scăderea consumului de produse alimentare de origine animală s-ar putea economisi cantităţi de apă care ar fi suficiente pentru aprovizionarea a 1,8 miliarde de persoane la nivel global.

Editorul publicaţiei prezentate de FAO, Aziz Elbehri, a atras atenţia asupra pericolului amplificării inegalităţilor de pe planetă, efectele negative ale schimbărilor climatice urmând să fie resimţite în special în ţările mai puţin dezvoltate.

În privinţa comerţului cu produse alimentare, studiul prognozează o intensificare a fluxurilor dinspre nord spre regiunile sudice, care au un potenţial mai scăzut de producţie şi export. Totodată, autorii materialului estimează că fenomenele climatice extreme cum ar fi secetele, inundaţiile sau furtunile puternice vor perturba transportul şi sistemele de aprovizionare cu alimente. Comerţul în sine nu este o strategie de adaptare suficientă, fiind nevoie de reforme interne prin care statele şi regiunile să evite dependenţa lor de importuri alimentare, mai susţine publicaţia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ