AVIONUL DISPĂRUT: China cere Maleziei 'să ia în serios' căutarea aeronavei

| 30 mai, 2014

Guvernul chinez a cerut premierului malaezian un plan de căutare a avionului companiei Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord, între care 153 de pasageri chinezi. Cererea a avut loc în cadrul întâlnirii de joi de la Beijing dintre premierii chinez şi malaezian, Li Keqiang şi Najib Razak, informează vineri ziarul ABC.

Semnele de întrebare privind dispariţia avionului malaezian se menţin după mai mult de patru luni de la incident. 'Sperăm ca Malaezia să ia în serios investigaţia şi să elaboreze un nou plan de căutare a avionului', a subliniat Li, la câteva ore după ce Australia anunţase că a încheiat fără succes căutările submarine în apele de sud ale Oceanului Indian.

Premierul chinez şi omologul său malaezian au trecut în revistă cele peste două luni şi jumătate de căutări infructuoase ale aparatului Malaysia Airlines, care în momentul dispariţiei efectua ruta MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing.

Najib Razak şi-a exprimat simpatia faţă de rudele pasagerilor chinezi dispăruţi şi a subliniat că 'lor le datorăm responsabilitatea de a continua căutările'. 'Tragedia este atât de complexă şi fără precedent încât necesită cooperarea diferitelor ţări dacă vrem să fie o reuşită', a subliniat la întâlnirea sa cu premierul Li, punctul forte ale vizitei sale de şase zile în China. 

Prin această vizită, China şi Malaezia speră să dea un imbold relaţiilor lor, care în ultimele luni s-au tensionat ca urmare a misterioasei dispariţii a avionului, fapt ce a provocat o scădere a turismului chinez în această ţară din sudul-estul asiatic. Malaezia este cel mai mare partener comercial al Chinei din Asia de Sud-Est, cu schimburi comerciale în valoare de 106 miliarde de dolari în 2013.

Potrivit analiştilor, China căută prin această vizită o apropiere de Malaezia faţă de poziţiile sale în conflictul pentru insulele din Marea Chinei Meridionale cu care se confruntă în ultimii ani, în special guvernele chinez, filipinez şi vietnamez (deşi există şi reclamaţii malaeziene cu privire la insulele Spratly).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ