Bacalaureatul 2013, primul examen de maturitate transparent 100%

| 12 iun, 2013

Educația a ieșit de mult timp din atenția presei autohtone. În plin examen de bacalaureat, ici colo câte o ştire răzbate prezentând subiectul, restul cancan-urile obişnuite. Putem afla cu uşurinţă ce mărci de maşini sunt la modă în rândul tinerilor sau cât costă o geantă de fitze;  despre organizare, alcătuirea probelor sau nivelul de pregătire, la care au ajuns junii noștrii, absolut niciun cuvânt.

Particularitatea acestei sesiuni o reprezintă scăderea numărului celor înscrişi în examene. S-au înscris 187.898 de candidaţi, dintre care 147.830 din promoţia actuală, un procent ușor mai mic decât cel estimat de ministerul educației. Remus Pricopie - "În ceea ce priveşte numărul de înscrişi, am avut anul acesta, faţa de anul trecut, 4,7-4,8% mai puţini înscrişi faţa de cei care au absolvit liceul în anul în care se susţine examenul şi, într-adevăr, în ultimii doi ani avem un număr mai mare de înscrişi din promoţiile anterioare, ceea ce este normal, în condiţiile în care numărul de respinşi din promoţiile anterioare a fost mai mare". Scăderea procentului celor care partipă la testul de maturitate este rezultatul experimentelor pe care guvernarea PDL şi Daniel Funeriu le-au făcut în numele progresului învăţământului. Un alt motiv al absenteismului este semnalul dat de executiv - toleranță zero pentru cei care încearcă să trişeze. Ministerul Educaţiei nu doar că nu a scos nici anul acesta camerele de supraveghere din clasele unde se desfăşoară probele, ci a extins sistemul la toate cele 585 de centre de examen. În anii trecuţi, aparatura video a fost montată selectiv, doar în unele şcoli.

O altă premieră pentru şcoală românească postdecembristă este interzicerea aşa numitelor fonduri de protocol, bani care alungau vigilenţa profesorilor supraveghetori din timpul bac-ului. Ministerul Educaţiei interzice cu desăvârşire „colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşţi de la candidaţi, de la părinţîi acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz".

Tot ca noutate, în acest an, elevii care nu participă la probele orale, se pot prezenta la cele scrise, dar nu vor promova bacalaureatul. Totuşi, rezultatele obţinute la acestea din urmă pot fi echivalate în sesiunea următoare. De altfel, la această sesiune au putut participa şi elevii care din 2003 încoace au promovat doar o parte dintre discipline, care acum nu trebuie să treacă decât de celelalte, că să promoveze.

În prima zi a probelor, Remus Pricopie ne-a dezvăluit câte ceva din viziunea pe care o au autorităţile din educație pentru următoarea perioadă. Ministrul a precizat că în anul 2014 nu vor fi schimbate lucruri esenţiale ci doar chestiuni legate de procedură. Mesajul cel mai important îl reprezintă lansarea unei dezbateri publice privind derularea Bacalaureatului - “Să încercăm să privim într-un mod serios către viitor - momentul 2016, fiind într-un fel un moment obligatoriu asupra căruia trebuie să medităm pentru că legislaţia prevede o schimbare în 2016". Totodată, şeful educaţiei nu a abandonat proiectul bac-ului profesional, arătând că acest subiect trebuie să intre într-o discuţie mai largă despre bacalaureat. În traducere, trebuie ca actualele metodele de predare să fie înnoite fără întârziere, pentru a se adapta noilor cerinţe ale societăţii. Important este că ministerul are această preocupare de a colabora în permanenţă cu cei implicaţi în sistem, chestiune lipsită cu desăvârșire în timpul lui Daniel Funeriu.

Este lăudabilă preocuparea guvernului de a reforma şi stabiliza o structură care a suferit timp de mai mulţi ani de instabilitate cronică. Fiecare ministru a încercat să-şi lase amprenta, iar cei care au avut de suferit au fost copiii şi profesorii. Dăscălii au fost făcuţi “alba-neagra” de preşedintele Traian Băsescu - legea privind creşterea salariilor cu 50% (pe deasupra, le-au fost tăiate 25% din lefuri). Este nevoie de stabilitate şi predictibilitate pentru cel puţin o generaţie de elevi. În momentul în care intră în şcoală, elevul trebuie să ştie la ce materii trebuie să susţină examenele, nu să le afle în timpul anului terminal. Acestea sunt doar câteva din problemele de fond şi asupra cărora autorităţile trebuie să se aplece cu prioritate - viziune care să fie aplicabilă mai mult decât un ciclu electoral.

În ceea ce priveşte desfăşurarea sesiunii din această vară este limpede că organizatorii au pus accent pe o pregătire impecabilă. Remus Pricopie vrea să conștientizeze tinerii de valoarea bacalaureatului - "Sper că lucrurile să meargă în regulă, le-am cerut inspectorilor să fie atenţi, să facă toate verificările necesare, inclusiv pe teren, să nu permită abateri de la procedura. Eu cred că este important să transmitem un mesaj, că vorbim despre un examen important în viaţa elevilor şi acest examen trebuie să fie bine organizat şi să le dăm posibilitatea să arate ceea ce au învăţat timp de patru ani".

În rezumat, pentru a avea un sistem sănătos de educaţie, echipa USL trebuie să continue misiunea dificilă de a moderniza şcoala românească. Ultima iniţiativă salutară, lansată de şeful educaţiei, are în vedere implementarea învăţământului dual - un sistem aplicat cu succes în mai multe ţări dezvoltate ale Uniunii Europene: Austria, Germania sau Finlanda - care poate prinde şi la noi contur. Victor Ponta a afirmat în timpul vizitei din Germania că este obligatoriu ca învăţământul să se adapteze la piața muncii. Primii paşi sunt încurajatori, cu siguranţă vor urma şi alţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ