Baronul Constanţei, Nicuşor Constantinescu, a fost eliberat sub control judiciar

| 20 mar, 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost eliberat sub control judiciar după ce a fost reţinut în urmă cu 24 de ore pentru abuz în serviciu.

Update. "Au fost interpretări abuzive ale unor corespondenţe care s-au făcut între Regia de Drumuri, Consiliul Judeţean şi Curtea de Conturi. Luaţi decizia preşedintelui Curţii de Conturi din 2012, domnul Văcăroiu, care a reprogramat controlul la RAJDP Constanţa, şi faptul că la Constanţa, în permanenţă când s-a controlat activitatea ordonatorilor de credite, nu s-a găsit niciun fel de ilegalitate, nici în 2010, nici 2011, nici în 2012, nici în 2013", a declarat Nicuşor Constantinescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa a mai spus, referitor la denunţătorul din dosarul în care a fost reţinut - preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, Marian Turbatu -, că dacă nu ar fi vrut să-i elibereze acestuia vreun act, nu i-ar fi eliberat.

"Este singurul investitor din România căruia i-am eliberat, în 2007, şi certificat de urbanism, şi autorizaţie de construcţie pentru un parc eolian, fără să-i pretind absolut nimic. Dacă nu voiam să i-l eliberez, nu îl eliberam", a subliniat Nicușor Constantinescu.

După ce a fost audiat mai multe ore la sediul DNA — Structura centrală, Nicușor Constantinescu a fost scos și urcat în dubă pentru a fi dus în arest. La ieșire, el a susținut că a fost reținut în urma unor acuzații ale unui escroc, respectiv Turbatu Marian, care a înșelat CJ Constanța și i-a făcut plângere.

Procurorii DNA anunţă că baronul de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este acuzat de: 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

"În perioada 2011 – 2013, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a 3 controale incluse în programul de activitate al acestei instituții.

În această modalitate, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.
Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului și care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA", se arată în comunicatul DNA.

Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi.
Concret, acesta a împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, condiţionând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acțiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi. Potrivit dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program.

Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi. Controlul programat în cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorită dispoziţiilor exprese ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

În perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acțiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ