Băsescu: Episcopul martir Anton Durcovici - un simbol de mărturisire pentru întreaga lume creştină

| 17 mai, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul Sfintei Liturghii de beatificare a episcopului Anton Durcovici, teolog şi martir al Bisericii Catolice din România, afirmând că acesta reprezintă ''un simbol de mărturisire pentru întreaga lume creştină''.

''Doresc să vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi adresat-o de a participa la această Sfântă Liturghie de beatificare a episcopului Anton Durcovici, personalitate teologică de prim-rang şi martir al Bisericii Catolice din România. În 2013, Biserica Romano-Catolică a avut marea bucurie de a găzdui la Bucureşti ceremonia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika, în prezenţa credincioşilor şi a Eminenţei Sale Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican. Aceste două evenimente majore pentru întreaga Biserică Catolică ne aduc în atenţie două exemple extraordinare de umanitate şi credinţă, două personalităţi teologice şi istorice unite prin aceeaşi vocaţie a mărturisirii credinţei cu preţul propriei vieţi'', se arată în mesajul preşedintelui.

Acesta a evocat ''cu adâncă emoţie şi cu admiraţie viaţa episcopului martir Anton Durcovici, care a slujit în mijlocul comunităţii romano-catolice din Iaşi într-o perioadă dificilă din istoria României şi care, prin puterea credinţei în misiunea sa apostolică, dar şi în vocaţia de martor al valorilor care ne definesc umanitatea, a ales calea sacrificiului personal''. 

''Ceea ce ne impresionează şi ne inspiră atunci când reflectăm la cei care îşi dăruiesc viaţa slujirii aproapelui este enorma lor disponibilitate de a sacrifica totul pentru a face ca adevărul să triumfe, pentru ca speranţa să fie călăuzitoarea tuturor acţiunilor noastre, pentru binele comun. Episcopul Anton Durcovici a acceptat înalta demnitate episcopală fiind conştient de răspunderea faţă de oameni într-o epocă istorică marcată de război, şi, apoi, de dictatura comunistă. Misiunea pastorală în mijlocul credincioşilor a căpătat, prin dăruirea episcopului Durcovici, expresia unei profunde solidarităţi cu semenii, atât în libertate, cât şi în anii grei din închisorile comuniste'', precizează şeful statului.

Potrivit acestuia, episcopul martir Anton Durcovici a fost ''un înalt prelat al Bisericii Catolice, dar şi un simbol de mărturisire pentru întreaga lume creştină''. 

''Suntem datori să reflectăm, mai ales în această zi de cinstire pe care i-o consacră Biserica, la importanţa valorilor creştine în societate. Avem nevoie, mai ales în contextul social şi politic marcat de tensiuni, să redescoperim cultura solidarităţii, a curajului, a sincerităţii şi fidelităţii faţă de lucrurile importante pe care trebuie să le atingem împreună. Fie ca memoria episcopului Anton Durcovici şi preţuirea pe care i-o arată astăzi întreaga Biserică Catolică să rămână un reper pentru dumneavoastră, credincioşii Episcopiei romano-catolice a Iaşilor, şi pentru toţi cei prezenţi la Liturghia beatificării unuia dintre marii săi slujitori şi mărturisitori'', se mai arată în mesaj.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ