Băsescu: Muncim mult, dar productivitatea e mică. Trebuie să fim mai productivi

| 28 iun, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a spus, astăzi, la Bruxelles, că este fundamental să crească rata de productivitate a muncii în România, care este "foarte scăzută", potrivit recomandărilor de ţară specifice ale Comisiei Europene şi care au fost discutate în Consiliul European.

"Pentru România se constată că avem o productivitate a muncii foarte scăzută. Ştiţi, suntem într-un paradox: când cineva măsoară orele de muncă ale unui român, constată că muncim foarte mult; când priveşte la productivitate, constată că avem aproape cea mai scăzută productivitate din Uniunea Europeană", a afirmat Băsescu.

El a subliniat că trebuie înţeles de către români să fie mai productivi la locul de muncă. "Nu vreau să fac aici comentarii, dar trebuie să înţelegem că este fundamental, dacă totuşi suntem la muncă, să fim şi oarecum productivi, sau mai productivi decât suntem. Deci, muncim mult, dar avem productivitate foarte scăzută. Sau mai putem traduce şi stăm foarte multe ore la serviciu, dar n-avem productivitate, şi este un lucru pe care ni-l spune Comisia Europeană, în baza analizelor", a spus Băsescu la Bruxelles, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European.

Şeful statului a subliniat şi că de la Bruxelles a venit "un semnal de alarmă foarte consistent" privind creşterea procentului tinerilor care nu sunt încadraţi nici în muncă, nici într-o formă de învăţământ.

"Avem o rată foarte mare şi, de fapt, cu un procent în creştere - şi acest procent este de 16,8%, comparativ cu anul trecut, este în creştere - al tinerilor care nu sunt nici la şcoală, nici la muncă, 16,8% din tineri nu sunt nici la şcoală, nici la muncă, ceea ce trebuie să fie un semnal de alarmă foarte consistent", a spus Băsescu.

El a arătat că un alt obiectiv fixat de Comisia Europeană autorităţilor române este reducerea riscului de sărăcie. "Deci, nu procentul de săraci, ci în risc de sărăcie se află la circa 40% din populaţia României. Deci, trebuie să fim atenţi ca prin politicile pe care le facem să nu-i împingem pe cei care se află în risc de sărăcie în situaţia de sărăcie", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a semnalat şi recomandările CE privind sistemul de sănătate. "Se menţionează în raportul pentru România că avem un număr excesiv de zile de spitalizare, în loc să mutăm tratamentele şi cheltuielile pe prevenţie şi pe tratamentul în ambulatoriu, ceea ce ridică foarte mult cheltuielile nejustificate ale sistemului", a punctat Băsescu.

Pe de altă parte, el a arătat că în Consiliul European s-a constatat şi îmbunătăţirea situaţiei macroeconomice a ţării şi a fost validată ieşirea din procedura de deficit excesiv a ţării noastre.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ