Băsescu – nici usturoi nu am mâncat, nici gura nu îmi miroase

| 23 iun, 2014

După ce joia trecută și-a clamat nevinovăția în legătură cu infracțiunile de trafic de influență de care este acuzat Mircea Băsescu de la tribuna Palatului Cotroceni și a încercat să joace rolul președintelui principial, care alege să respecte independența justiției în loc să își ajute fratele, Traian Băsescu a revenit week-end-ul acesta, acordând un interviu scris Realității TV.

Primul lucru pe care trebuie să îl remarcăm este că și de această dată șeful statului încearcă să simuleze transparența și deschiderea către lămurirea suspiciunilor ridicate de dosarul în care este implicat fratele său. De ce spunem că este vorba despre o simulare? Simplu. Pentru că președintele nu răspunde direct întrebărilor presei. Joia trecută am avut o declarație de presă și nu o conferință, în care reprezentanții mass-media să poată să pună întrebări, iar acum avem de-a face cu un interviu la care Traian Băsescu a răspuns în scris, ceea ce înseamnă că el sau consilierii săi au putut ”fabrica” cu grijă fiecare frază. Or, faptul că președintele se ascunde de întrebările incomode ale presei este un semn cât se poate de clar că are ceva de ascuns și că încearcă să evite situația în care, printr-o confruntare directă, s-ar putea da involntar de gol.

Cât despre ce spune Traian Băsescu, întregul interviu poate fi rezumat prin ”nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase”. Șeful statului neagă că ar fi discutat cu fratele său despre dosar, spune că l-a sfătuit să meargă să se plângă procurorilor de șantajul la care era supus, susține că a aflat din presă de faptul că Mircea Băsescu a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, de-abia după ce evenimentul s-a produs și, mai ales, subliniază că nu a primit ”niciun ban și niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nici pentru vreo intervenție de reducere a pedepsei în instanță și nici pentru vreo grațiere.  Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban și niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo grațiere”.

Chiar și dacă admitem că pledoaria la nevinovăție a lui Traian Băsescu nu este regizată, toată această înșiruire argumentativă nu are niciun fel de credibilitate. Și aceasta dintr-un motiv foarte simplu.

Traian Băsescu nu ne aduce altă dovadă în sprijinul afirmațiilor sale decât propriul cuvânt. Or, chiar și dacă trecem peste faptul că șeful statului și-a dat cuvântul că va demisiona în cinci minute și s-a răzgândit, sau că a demonstrat de-a lungul timpului că nu are nicio reținere să răstălmăcească adevărul sau să îl oculteze după bunul plac, acest cuvânt nu are valoare de probă.

Mai mult, Traian Băsescu știe foarte bine că poate spune orice, din moment ce este acoperit de imunitate. Dacă ar fi vrut întradevăr să fie credibil, șeful statului ar fi trebuit să renunțe la a se mai ascunde de organele de anchetă după gardul Palatului Cotroceni. Atât timp însă cât Traian Băsescu refuză să își prezinte demisia și să se pună la dispoziția justiției, spusele sale nu pot fi considerate altceva decât simple vorbe, menite să îi spele imaginea pătată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iun, 2014
ion
traficantu
da de ce trebuie crezut presedintele,ca nu are niciun amestec,in gainaria facuta de fratisu si chiar asa sa fie,trebuie analizat si dat ca exemplu de complicitate la frauda de trafic de influenta,ce cretin poate fi ala,care sa creada ca intre frati,nu se discuta si imparte niste bani veniti din niste manarii si ca sa fiu sincer,ma gandesc cat de multi bani au fost insusiti in acest mod inca de cand era primar.
23 iun, 2014
ama
Domnule ziarist ,
Vad ca sunteti foarte preocupat de ce a facut fratele Presedintelui,de ce a facut ,a stiut Presedintele,oare de ce nu ati fost tot asa de incisiv si cand Duicu facea legea din biroul Dl Ponta ,sau cand acesta lua apararea unor oameni care chiar au ajuns in puscarie,a unor hoti, sau cand atatia profesori universitari au hotarat ca ponta a plagiat?
23 iun, 2014
marian
un articol articulat
dl Pop, semanati izbitor de tare cu dl Ponta, si nu ma refer doar la fotografie. sa fie oare tot un copy -paste?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ