Băsescu vrea din nou tăieri şi măsuri de austeritate ca în 2010

| 07 noi, 2013

Deşi negocierile dintre delegaţia FMI şi Guvernul României abia se încheiaseră, preşedintele Băsescu a acţionat în nota obişnuită. A atacat previzibil Cabinetul Ponta, invocând că măsurile convenite pentru atingerea ţintelor macreconomice ar fi neinspirate.

“S-a trecut din nou la situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aşează în spatele unui om încă mult prea slab, care este economia reală. Nu mărirea taxelor este soluţia pentru acum. Sigur, statul are nevoie de bani. Dar dacă îi îndreaptă pentru a alimenta aparatul de stat nu este în regulă. Procesul de reducere a aparatului de stat trebuie să continue pentru a da şansă economiei reale”, a susţinut şeful statului.

Cu alte cuvinte, soluţia propusă de Traian Băsescu este aceea a reîntoarcerii la măsurile de austeritate din 2010 când, sub oblăduirea preşedintelui, Guvernul Boc a decis tăierea pensiilor şi reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor. A vorbi despre reducerea pe mai departe a unui aparat de stat şi aşa anemic, ce reclamă o criză puternică de personal precum se întâmplă în zona Educaţiei, Sănătăţii sau a Internelor reprezintă o abordare profund eronată.  Practic, soluţia pe care o propune este să îi lovească tot pe cei mai amărâţi, adică aceleaşi categorii de bugetari care au avut deja enorm de suferit în timpul austerităţii propovăduite de guvernele democrat-liberale.

A recurge la tăieri salariale echivalează cu a condamna categoriile sociale vulnerabile la sărăcie. Astfel, USL a venit cu un model de creştere care dă rezultate, total diferit de austeritatea din trecut, orientat către măsuri de protejare a acelor oameni care au cea mai mare nevoie de astfel de politici. Executivul a reuşit să negocieze cu FMI o creştere a salariului minim de la 800 la 900 de lei în 2014, iar pensiile vor fi indexate cu 3,76% astfel încât cei cu venituri modeste să fie feriţi de uşoarele fluctuaţii ale preţurilor ce pot apărea ca urmare a creşterii accizei la carburanţi.

Trebuie precizat că Guvernul României s-a aflat în faţa unei alegeri dificile – a-i împovăra pe toţi românii printr-o creştere a fiscalităţii sau a creşte ţintit veniturile la buget, prin introducerea unei accize a cărui scop este acela de a dezvolta infrastructura, a asigura confinanţarea pentru proiectele europene şi a acoperi o parte a deficitelor. Este o abordare raţională care garantează că decalajele dintre cei bogaţi şi cei săraci nu se vor adânci. Ba din contră, sunt create premisele reducerii lor.

Prin urmare, în această cheie trebuie interpretat mesajul şefului statului. Basescu e nemulţumit că vor creşte salarii şi pensii pentru cei loviţi de criză, pentru cei pe care guvernările PDL i-au îngenuncheat. Dincolo de miza electorală a ieşirii lui Traian Băsescu – aflat în continuare într-un turneu electoral pentru a îmbogăţi zestrea PMP – şefului statului nu îi convine că USL a reuşit să redreseze România, să o relanseze din punct de vedere economic, obţinând în acelaşi timp reducerea poverii fiscale de pe umerii celor mai afectati. În ciuda tuturor rezultatelor bune, Traian Băsescu vrea întoarcerea la măsurile de austeritate şi tăierile din 2010.

În realitate, guvernarea USL din ultimul an şi jumătate este proba cea mai elocventă a coerenţei Cabinetului Ponta şi mai ales a respectării angajamentelor asumate în faţa românilor. Imediat ce a preluat frâiele guvernării, Cabinetul Ponta a reîntregit pensiille şi salariile tăiate de guvernările PDL. Salariul minim pe economie în cuantum 700 de lei a fost majorat la 800 de lei în 2013, urmând ca în 2014 să fie crescut la 900 de lei, în doua etape. În primul semestru din 2013, România a înregistrat o creştere economică de 1,8%, una dintre cele mai semnificative din rândul ţărilor UE. Gradul de absorbţie al fondurilor europene a depăşit 25% faţă de numai 7% în timpul Guvernelor Boc şi Ungureanu. Numai în 2013, România a atras fonduri europene în valoare de 2,5 miliarde de euro.

De asemenea, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2013 a fost revizuită de BNR de la 3,1% la 1,8%, la un minim istoric în ultimii ani. Anul agricol a contribuit în egală măsură la rezultatele economice favorabile, România obţinând recolte record la cereale nu doar datorită condiţiilor climatice favorabile, cât şi graţie planului Guvernului de a investi în sistemul de irigaţii şi de a sprijini concret agricultorii şi mici fermieri. În balanţa rezultatelor pozitive din economie trebuie menţionate şi exporturile. Acestea au crescut in primul semestru din 2013 cu 5,9%, la 23,7 miliarde de euro.

Toate aceste date vorbesc în termeni reali despre diferenţa de viziune între USL şi PDL, rezultate care nu pot decât să infirme concluziile alarmiste şi declaraţiile în registru electoral ale preşedintelui Băsescu. Cabinetul Ponta este fidel unui model de creştere economică fără austeritate în care este stimulat consumul, sunt atraşi mari investitori şi sunt prioritizate proiectele derulate prin  fonduri europene.

În final, cei care se vor pronunţa cu privire la eficacitatea măsurilor USL în raport cu austeritatea propagată de PDL în păturile sociale cele mai defavorizate vor fi tot românii, la urne. Cert este că toate realizările Cabinetului Ponta nu pot fi puse sub semnul întrebării şi sunt rodul unei filosofii economice modern, cu puternice influenţe de stânga, în care cetăţeanul este elementul fundamental.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 noi, 2013
cantautor
"filozofie economica de stanga"?
unde ai gasit-o?
spune-i romaneste:populism...
08 noi, 2013
boorr
manipularea uselista
MAI GUNOAIE GAZETARESTI,EU STIAM CA SEFUL GUVERNULUI ESTE PONTACUL...CHIAR ATI INEBUNIT CU TOTII??????????????????????????????????
08 noi, 2013
El Condor
Taierea motului
Ce mai : de cand i-au taiat motul, expresedintele nu este multumit de noua infatisare pe care o etaleaza si se gandeste mereu cum sa se razbune pe romani ( cei carora nu le-a placut imaginea "cu mot" ), taindu-le tot, mai ales celor de varsta lui, dar si celor apropiati (bugetarii ), care nu s-au detasat de partidul lui - despotic. Problema mare e nu ca prezinta simtomele unor boli datorate varstei : Alzeimer sau Parkinson, ci ca doctorii care i-au facut verificarile anuale ( inclusiv psihologul), dar si cei care i-au reinoit brevetul de vaslas, i-au dat unda verde. Pesemne ca au si ei "interesele" lor .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ