Băsescu vrea România “reformată” de partidul care nu există

| 19 mai, 2014

De la începutul campaniei pentru europarlamentare, programul de weekend al lui Traian Băsescu a fost în mare parte compus din participarea domniei sale la o serie de dezbateri organizate în țară de Fundația Mișcarea Populară.

În esență, aceste întrevederi nu reprezintă altceva decât acțiuni de campanie pentru Partidul Mișcarea Populară, prilej pentru președinte de a vorbi pe marginea subiectelor enunțate chiar de el în prima ieșire publică de la începutul campaniei și preluate instantaneu de populari.

Astfel, temele de discuție sunt de regulă centrate în jurul ideii de reformă, subiect de la care Traian Băsescu divaghează destul de repede, pornind o serie de atacuri la adresa premierului Victor Ponta și a actualei majorități. Ultimul exemplu al unei asemenea întâlniri este reprezentat de ceea ce s-a întâmplat sâmbătă la Alba Iulia, unde subiectul anunțat era cel al corupției la nivel înalt. Așa cum era normal, și de acestă dată ținta principală a devenit repede primul ministru, însă dezbaterea din weekend este de natură să demonstreze un fenomen curios legat de comportamentul politic și de mediatizatrea PMP.

Așa cum a recunoscut în mai multe ocazii chiar și Traian Băsescu, Mișcarea Populară reprezintă încă un proiect politic ce are probleme organizatorice mari, căruia îi lipsește un aparat de partid coerent la nivel național. Dincolo de retorica prezidențială legată de modul în care Partidul Mișcarea Populară va reforma România prin continuarea politicilor actulului lider de la Cotroceni, popularii nu au capacitatea de a desfășura acțiuni de campanie necesare în vedere obținerii unui scor electoral bun.

Pentru a compensa aceste deficiențe organizatorice, PMP-ul este obligat să recurgă la cascadorii de imagine, cum este de exemplu săritura cu parașuta realizată live de Elena Udrea în timp ce Traian Băsescu o încuraja din studioul B1Tv, sau la dezbaterile Fundației la care invitat semi-permanent este chiar șeful statului. Acestea din urmă reprezintă poate cele vizibile acțiuni ale Mișcării Populare, din moment ce declarațiile președintelui sunt preluate de majoritatea instituțiilor centrale de mass-media. În restul timpului, așa puține cum sunt, activitățile de campanie ale popularilor sunt prezente, desigur cu exagerările de rigoare, în zona mass-mediei loială acestui partid și, în special, Elenei Udrea. În final, președintele României rămâne, în ciuda literei și spiritului Constituției, cel mai mare agent electoral al Mișcării Populare.

Din foarte multe puncte de vedere, PMP-ul reprezintă o himeră din care Traian Băsescu vrea să facă noul său partid de casă. Trecând însă peste strategia media, în care șeful statului ocupă un rol central, este evident că popularii reprezintă din punct de vedere politic doar o doar o formă fără fond pe care Traian Băsescu dorește să o prezinte românilor ca singurul proiect politic de viitor. În schimb, partidul nu are niciun proiect cooerent și este condus de aceiași oameni loiali lui Traian Băsescu, reciclați acum într-o nouă formațiune politică, care se bucură de tot sprijinul ilegitim al liderului de la Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ