Cum vine asta, domnule preşedinte?

| 19 mai, 2014

Băsescu îl acuză pe Ponta pentru intrarea în campania prezidenţială, dar el face campanie prezidenţială pentru Udrea.

Pe 21 mai, Curtea Constituţională se va pronunţa asupra sesizării Guvernului referitoare la implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală pentru europarlamentare. Iar în baza celor mai recente declaraţii ale preşedintelui, CCR va avea mult material de analizat, în condiţiile în care şeful statului nu doar că nu îşi temperează retorica pro-PMP, dar şi insistă cu mesaje defăimătoare la adresa lui Victor Ponta. În altă ordine de idei, Traian Băsescu este artizanul unei adevărate campanii negative la adresa social-democraţilor, ignorând fără nicio fel de apăsare obligaţiile trasate de Legea Fundamentală.

Astfel, prezent în weekend la evenimentul organizat de Fundaţia Mişcarea Populară la Alba Iulia, Traian Băsescu şi-a dat iarăşi în petec, într-o mostră specifică de conflictualitate. “Obiectivul meu, chiar dacă această atitudine are pierderi electorale şi pentru mine, obiectivul meu este ca până în noiembrie, acest om (Victor Ponta – n.n.) să ajungă la un nivel la care să nu mai poată deveni preşedintele României", a declarat şeful statului.

Discursul preşedintelui Băsescu este din start unul deşănţat. Liderul de la Cotrocenu îşi încheie în câteva luni ultimul mandat ca preşedinte al României, iar în această calitate nicio prerogativă nu-i permite să îşi asume partis pris-uri politice. Dimpotrivă, Constituţia îl obligă la echidistanţă şi evitarea oricărui partizanat, principii pe care Traian Băsescu le încalcă pe mai departe cu bună ştiinţă.

Spre deosebire de Traian Băsescu, care trebuie să joace cartea medierii între instituţii, Victor Ponta este nu doar prim-ministru, dar şi preşedintele PSD, cel mai mare partid din România. În această calitate, Victor Ponta are tot dreptul să se implice în campania electorală, chiar dacă şefului statului nu-i convine.

În general, pentru oamenii politici se spune că este bine să vorbească faptele. Iar analizând cei aproape 10 ani de mandat ai lui Traian Băsescu în fruntea României raportat la cei doi ani ca şef al Executivului pe care Victor Ponta i-a bifat în această funcţie, concluziile sunt cât se poate de clare. În timp ce Traian Băsescu este artizanul austerităţii, al concedierilor colective, al scăderii nivelului de trai şi al sădirii conflictelor la toate nivele societăţii, premierul Ponta a reuşit să demonstreze că este cu adevărat o alternativă reală pentru România. Fiindcă aceleaşi fapte spun că, sub mandatul lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, România a depăşit criza şi s-a înscris pe un trend de creştere economică, că rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut de aproape cinci ori, că agricultura şi industria au performanţe deosebite sau că nivelul de trai al oamenilor se îmbunătăţeşte de la o zi la alta. Acestea şi multe altele sunt datele care nu pot fi contestate de Traian Băsescu, indiferent de numărul şi frecvenţa atacurilor pe care le declanşează sau pe care la va declanşa în perioada următoare.

În weekend-ul ce urmează, toate partidele vor avea de dat un test important în faţa românilor. Alianţa PSD-PC-UNPR are aproape certitudinea unui scor în jurul a 40%, în timp ce PMP-ul are de demonstrat în ce măsură poate obţine validare electorală din partea românilor. Validare ce pare puţin probabilă din moment ce cuplul politic Băsescu-Udrea are “meritul” de a fi contribuit substanţial la scăderea nivelului de trai al românilor, în timp ce clientela Cotroceniului prospera. Iar unele lucruri, aşa cum este şi influenţa nefastă a acestui tandem, se uită greu sau poate niciodată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ