Bei cafea dimineața, să te trezești? ADEVĂRUL despre efectul cafelei matinale

| 26 mai, 2014

Pentru multe persoane, o ceașcă de cafea este remediul folosit pentru dezmeticirea de dimineață. Steven Miller, doctorand la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethensada, arată însă că băutul cafelei la primele ore nu are efectul scontat, de revigorare.

Motivul este legat de modul în care cofeina interacționează cu hormonul denumit cortizol, sugerează Miller pe blogul său. Această substanță secretată de corp și cunoscută drept hormonul stresului, influențează starea de veghe și alertă a organismului.

Producția de cortizol este influențată de ritmul circadian, un ciclu hormonal de circa 24 de ore care influențează, printre altele, ritmul somn-veghe. Între orele 8:00 și 9:00 nivelul acestuia în sânge este maxim, scrie Miller. Acesta este practic intervalul în care organismul „se apropie în mod natural de nivelul maxim de vigilență”.

Consumul de cafea în această perioadă în care producția de cortizol este foarte ridicată conduce la diminuarea efectului de revigorare al cofeinei. Mai mult, „consumând cofeină atunci când nu este nevoie, corpul va dezvolta mai rapid o toleranță la aceasta”, explică Ryoko Iwata, într-un articol pe blogul său, I Love Coffee.

Conform unor cercetători de la Harvard, cafeaua „poate oferi chiar anumite beneficii pentru sănătate”, precum reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2, a cancerului de colon sau a bolii Parkinson. Consumul în cantități mari, pe de altă parte, poate duce la dezvoltarea dependenței și poate provoca tulburări cardiovasculare, precum creșterea tensiunii arteriale sau a ratei bătăii inimii.

Cofeina poate conduce și la creșterea secreției hormonilor de stres. Mai departe, această reacție va produce o creștere a secreției de insulină, care conduce la inflamație, explică dr. Mark Hyman, președintele consiliului de administrație al Institutului pentru Medicină Funcțională, într-un articol pentru Huffington Post.

Totodată, cafeaua eliberează acizi în stomac, lucru care poate provoca atât indigestie, cât și disconfort la nivelul sistemului digestiv, ori senzații de arsură, cât și dereglări ale florei intestinale, adaugă dr. Hyman.

 

Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ