Tu știai care sunt? Alimente bune, dar care devin periculoase dacă le consumi în exces

| 10 iun, 2014

O serie întreaga de alimente pe care le consumăm zilnic au niște reguli de consum și asociere, reguli pe care este bine să le cunoaștem, pentru a evita disconfort sau, pe termen lung, chiar anumite afecțiuni.

Pâinea și cerealele conțin fitați - fibre insolubile care împiedică buna absorbție a fierului din alte alimente, sporind riscul de anemie.

 

Soluția: uită de recomandarea potrivit căreia trebuie să consumi zilnic pâine și cereale, ba chiar în cantități considerabile. Echilibrul îți garantează sănătatea!

 

- Oul fiert moale păstrează, în structura lui, o proteină - avidina - ce anulează efectul biotinei (vitamina B8, un nutriment de bază, conținut în carne, cereale complete, legume și fructe uscate, roșii, salată verde, struguri, banane și mere). Erupțiile pe piele și căderea părului în exces anunță carența acestei vitamine, notează libertatea.ro.

 

Soluția: consumă ouă bine coapte și nu le asocia, la aceeași masă, cu alimentele pe care le-am amintit.



 

- Roșiile, castraveții, varza, mazărea, pepenele galben conțin acid ascorbic - responsabil pentru distrugerea vitaminei C, în special când alimentele sunt gătite la temperaturi înalte. Lipsa vitaminei C duce la anemie, scorbut, accidente vasculare cerebrale etc.

 

Soluția: consumă cât mai des roșii, castraveți etc. în stare cruda sau cel mult gătite la foc mic.

 

- Spanacul este un aliment bogat în oxalați, substanțe ce reduc absorbția unor nutrienți importanti: calciu, cupru, fier, fosfor și magneziu.

 

Soluția: evită consumul excesiv de piure de spanac și lasagna cu spanac - rețeta acestor delicatese include lapte, brânzeturi, unt, or, din “întâlnirea” dintre oxalații din spanac și calciul din lapte se formează oxalatul de calciu, un compus ce sporește riscul de a suferi, la un moment dat, de calculi renali.

 

Cafeaua nu se bea după masă!

 

- Acidul cafeic interacționează cu alimentele încă nedigerate și dereglează absorbția vitaminei B1 (o carență semnalată prin slăbirea musculaturii).

 

- Soluția: bea cafeaua între mesele principale, însoțită de “ronțăieli” - o mână de alune, fructe uscate, stafide, biscuiți din ovăz etc.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ